DER STANDARD ANALIZIRA

'Srbi provociraju, Hrvati loše reagiraju. Austrija i Njemačka morale su ih pritisnuti...'

23.08.2016 u 14:10

Bionic
Reading

Austrijski dnevni list Der Standard donosi analizu odnosa Hrvatske i njezinih susjeda pod znakovitim naslovom 'Nema kraja hrvatskim svađama sa susjedima'. Ističu se sukobi sa Srbijom oko povijesnih pitanja i s Bosnom i Hercegovinom u vezi poljoprivrede

'Hrvatska vlada desnog centra nije trajala ni pola godine, ali je unatoč tome napravila mnogo štete. Posebno se pogoršao odnos sa Srbijom koji je već bio opterećen. Glavni razlog: članica EU-a Hrvatska blokirala je otvaranje novih pregovaračkih poglavlja za Srbiju', piše Der Standardu svojoj analizi odnosa Hrvatske sa susjednim državama

Austrijski list napominje da su neki od prigovora Hrvatske sadržajno utemeljeni, npr. da 'Beograd provodi provokativnu i nacionalističku politiku kada je riječ o ratnim zločinima', ali da je način na koji je Hrvatska postupila bio kontraproduktivan. 'Naročito su se Njemačka i Austrija - kao i povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn - angažirali kako bi najnovija članica Unije popustila', piše Der Standard te napominje da se 'politika veta' morala nadići jer u istočnoj Europi postoje razni 'tereti povijesti' koji bi posve blokirali proces proširenja EU-a.

'Sada je u Hrvatskoj predizborna kampanja, a u svakoj hrvatskoj kampanji odnos prema Srbiji igra važnu ulogu', konstatira Der Standard i u taj kontekst stavlja traženje Hrvatske da Srbija ukine zakon o tzv. univerzalnoj jurisdikciji. 'Činjenica je i da se u prošlosti Beograd petljao u slučajeve u kojima nema srbijanskih državljana niti su se dogodili na teritoriju Srbije.' Predviđa se da bi se situacija mogla popraviti nakon izbora i s novom vladom na vlasti, 'u kojoj neće biti ministra vanjskih poslova Mire Kovača kojega se smatra tvrdolinijašem'.

'Trajna bilateralna svađa' između Hrvatske i Srbije odnosi se i na povijest', piše Der Standard i dodaje kako je 'Drugi svjetski rat omiljena tema', koja 'izaziva emocije na objema stranama'. Ovog ljeta opet se zakuhalo oko kardinala Alojzija Stepinca te austrijski list spominje verbalne invektive koje je oko te teme izrekao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić kojega Der Standard opisuje kao baštinika četničke ideologije.

'U konfliktu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom u središtu su aktualne teme, trgovinski odnosi i poljoprivreda. Republika Srpska nedavno je odbila dati svoju podršku novoj verziji sporazuma s EU-om za koji smatraju da će ugroziti tamošnje poljoprivrednike', analizira Der Standard i dodaje kako se u BiH plaše kako će proizvodi iz cijele Unije preplaviti tamošnje tržište. Hrvatska, pak, insistira na tome da se poštuje dogovoreno što joj omogućava veliki izvoz u BiH. Kako bi se ovaj prijepor riješio, umiješala se Njemačka, ponudivši svoje posredovanje.