rat u ukrajini

Kotromanović: Mariupolj se kao zvijezda gasi, ali šačica branitelja pretvorila ga je u grad heroj kao Alamo ili Vukovar

17.05.2022 u 21:08

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović komentirao je događaje u čeličani Azovstalju, iz koje se evakuiraju ranjeni ukrajinski vojnici

'Mariupolj kao zvijezda se polako gasi, ali Mariupolj kao grad je ispunio funkciju. Šačica branitelja koja se brani napravila je veliki posao. Pretvorili su ga u grad heroj kao Alamo ili Vukovar, vezali su puno kvalitetnih ruskih snaga na tom prostoru i omogućili dubinu na frontu prema Odesi, da se na taj način zaustave ruski vojnici. Vidjeli smo rusku nemoć prilikom osvajanja velikih gradova, vidjeli smo da se kompletna međunarodna zajednica mobilizirala zbog Mariupolja jer ima puno ranjenih i mrtvih', kazao je Kotromanović za RTL Danas.

Evakuirani ranjenici odvedeni su u dva grada pod ruskom kontrolom. Kotromanović je komentirao je li to čudno i prijeti li nova Ovčara u ovoj situaciji.

'Vidjeli smo dosta snimki, oni koji su zabilježeni neće biti likvidirani i ljudi će preživjeti, samo je pitanje kada će biti pušteni na slobodu. To mogu biti dugotrajni zatvori jer ih tretiraju kao plaćenike, naciste, traži se smrtna kazna za te ljude', kazao je.

Komentirao je i hoće li biti pregovora o preostalim braniteljima s obzirom na to da predsjednik ruske Dume tvrdi da se radi o zločincima koji zaslužuju smrtnu kaznu. Vjeruje da će se preostali branitelji boriti do samog kraja te da poznaju grad i da razmišljaju kako se mogu izvući.

Kazao je i da nije realno da ih evakuira turski brod, s obzirom da su to ranije tražili, te dodao da bi to bilo sjajno s jedne strane jer bi postali besmrtnici.

  • +10
Evakuacija ukrajinskih vojnika iz Azovstalja Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

'Izvukli su se s oružjem, nisu se predali i ušli bi u ukrajinsku povijest, ali i ovako će ući u nju', kazao je.

Kotromanović je kazao da i je dobro što je glavni stožer ukrajinske vojske rekao da je dosta.

'To je na jedan način win-win. To su grozne slike, gledali smo ranjenike bez udova, adekvatne pomoći i trebalo je to ovako napraviti. Ovo je dobra situacija za sve', kazao je.

Kotromanović je, komentirajući koliko je ranjena ruska vojska, kazao kako smatra da je ranjen sam Putin jer je politički izgubio autoritet u svijetu, a gubi ga i u državi.