terorizam

Kurti i Sveçla krive Civilnu zaštitu za opsadu manastira u selu Banjska. Tko su oni?

25.09.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je u intervjuu za Radioteleviziju Kosova da su neki od ljudi koji su napali policiju u selu Banjska u nedjelju pripadnici srpske organizacije Civilna zaštita koju je vlada proglasila terorističkom. Kosovski premijer Albin Kurti i ministar Sveçla za oružani napad krive 'kriminalce koji se nalaze pod sponzorstvom službenog Beograda'

Kurti smatra da se radi o profesionalcima s vojnom i policijskom pozadinom. Uhićenima će se suditi za terorizam. Priča je začinjena informacijama da su u vozilima naoružane skupine pronađeni ruski dokumenti, što sugerira mogućnost i da se Kremlj krije iza ovoga udara na kosovsku državu. Kosovski ministar istaknuo je da je pronađeno oružje, uz logistiku, za nekoliko stotina osoba te da je plan bio puno opsežniji od onog što su uspjeli realizirati.

'Potpuno su zakazali. Akcija utvrđivanja svih okolnosti će se nastaviti. Ova akcija ne bi mogla biti izvedena bez podrške (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića i njegovih ljudi. Sljedećih dana iznijet ćemo sve činjenice, otkriveno oružje i opremu, čak će se i naši saveznici uvjeriti da se takva akcija ne može poduzeti bez velike podrške. Neki od identificiranih dio su Civilne zaštite, organizacije koju je vlada Kosova proglasila terorističkom, dio mehanizacije je došao iz Srbije, tamo je registriran, a na nekim od zaplijenjenih automobila postoje ruski dokumenti', rekao je Sveçla.

Civilna zaštita u Srbiji je, kao i u Hrvatskoj, dio sustava i djeluje unutar ministarstva unutarnjih poslova te ima ulogu reagirati i pomagati u hitnim situacijama kao što su poplave, potresi i slično. Beograd je, slijedeći logiku da je Kosovo dio Srbije, nastojao dio te strukture održavati i tamo. Od završetka rata 1999. na području Kosova djeluju ilegalne strukture koje podržava i financira ta država. Jedna od njih je i Civilna zaštita, koja javno djeluje od 2011., navodi Shqiptarja.com. Prema podacima portala RSE, Civilna zaštita je na sjeveru Kosova funkcionirala od 2006. do 2015./16., kada je rasformirana na temelju dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Djelatnici Civilne zaštite potom su integrirani u kosovske institucije. Prije dogovora ih se moglo vidjeti kako patroliraju ulicama Sjeverne Mitrovice u tamnim uniformama na kojima je stajao natpis 'Civilna zaštita'. Kosovska vlast ih je optuživala za organizaciju otpora uspostavljanju kontrole Prištine na područjima s većinskim srpskim stanovništvom organizacijom postavljanja barikada, blokada putova, poziva na neposluh i sličnih aktivnosti.

Okršaj u selu Banjska na Kosovu Izvor: Pixsell / Autor: Elmedin Hajrovic/ATAImages/PIXSELL

Prema podacima Kosovskog centra za sigurnosne studije, Civilnu zaštitu na Kosovu činile su osobe koje su prošle vojnu obuku i kosovske službe smatraju ih vrlo opasnima za sigurnost države. Procjene su bile da je srpska Civilna zaštita prije navodnog rasformiranja brojila oko 750 članova. Kosovske sigurnosne službe tvrde da ona i dalje postoji. Iako je ilegalna i neregistrirana, kosovske institucije do sada nisu imale snage ugasiti je.

Kosovski šef policije Xhelal Sveçla optužio je pripadnike Civilne zaštite da stoje i iza tenzija na sjeveru Kosova i napada na vojnike NATO-a u okviru misije KFOR krajem svibnja ove godine. Zbog toga je uhićen i navodni vođa Civilne zaštite na Kosovu, Milun Milenković Lune, koji se još uvijek nalazi u zatvoru. Ti incidenti su bili povod da se Civilna zaštita i Sjeverna brigada, još jedna ilegalna formacija Srba s Kosova, proglase terorističkim organizacijama.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je 29. lipnja, referirajući se na svibanjske nemire, da su Civilna zaštita i Sjeverna brigada izvele akcije 's elementima terorizma' kao što su oružani napadi na pripadnike kosovske policije, pripadnike NATO-ve misije, KFOR-a i misije EU-a za vladavinu prava EULEX. Istaknuo je i da su ove dvije organizacije pozivale na otpor i neposlušnost te da su 'natjerale' građane na prosvjede i barikade kako bi se suprotstavili kosovskim vlastima.

Kurti je rekao da su te dvije organizacije 'regrutirale i obučavale pripadnike za korištenje oružja i borbenih metoda u vojnim bazama u Srbiji kako bi izvršili napade na lokalne institucije i međunarodne misije na Kosovu'. Također, prema kosovskim vlastima, ove dvije organizacije su zastrašivale i onemogućavale kandidate i političke subjekte da sudjeluju na izborima na sjeveru Kosova.

'Razina prijetnje i opasnosti od ovih nezakonitih formacija je visoka. Institucije Kosova kontinuirano se suprotstavljaju djelovanju ovih formacija kako bi spriječile posljedice, kako za građane, tako i za pripadnike institucija naše zemlje i međunarodne prisutnosti na Kosovu', rekao je Kurti. Proglašavanje dviju srpskih organizacija terorističkima Kurti je izveo bez blagoslova Washingtona.

Sjeverna brigada je tajnovitija organizacija od Civilne zaštite. Sredinom kolovoza prošle godine pojavili su se grafiti na sjeveru Kosova s natpisom 'Sjeverna brigada'. Osim grafita sa svojim logom na nekoliko ulica i raznih objekata na područjima Kosova na kojima su Srbi većina, nije poznato tko stoji iza nje, postoje li aktivni članovi i koja je njihova uloga. S porastom tenzija na sjeveru sve su učestaliji pozivi ove organizacije protiv institucija Kosova.