za svaku osudu

Edi Rama: Dan žalosti za stradalim teroristima je najgori signal koji je Srbija mogla poslati

26.09.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Premijer Albanije Edi Rama reagirao je na odluku Vlade Srbije da proglasi dan žalosti u znak poštovanja prema poginulima u terorističkom napadu na Kosovu koji su izvršili lokalni Srbi, istaknuvši da je to najgore što su mogli uraditi.

"Službeno proglašena žalost u Beogradu za oružanom grupom koju su uništile sigurnosne snage Kosova, nakon što je ubijen policajac, najgori je signal koji Srbija može dati regiji i međunarodnoj zajednici", poručio je Rama, prenosi Klix.ba.

Ističe da treba otvoriti ozbiljnu istragu o članovima te kriminalne grupe, njihovim vezama s trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima u Srbiji.

"Sa ovim crnim proklamacija koje nemaju veze s 21. stoljećem, raspiruje se oružani sukob kakvog nije bilo od 1999.!", naveo je Rama.

Dodaje da je to, ne samo neopravdano i neprihvatljivo, nego i za osudu.

"Ovo je trenutak kada Srbija mora jasno i čvrsto odlučiti hoće li biti sa Europom i demokratskim svijetom, ili sa sjenom same sebe na kraju 20. stoljeća", istakao je.

Naglašava da je ovo trenutak kada EU i SAD moraju jasno odlučiti, hoće li podići demokratski alarm na najvišu razinu kako bi zaustavili eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova koji je ušao u najopasniju fazu od. 1999. ili će nastaviti održavati dijalog za normalizaciju i predanost KFOR-a na istom nivou koji je nedovoljan.