četvero mrtvih

Uhićeni Srbi bit će optuženi za terorizam nakon vatrenog okršaja i opsade manastira

25.09.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Specijalno tužilaštvo Kosova priopćilo je da je zbog napada na policiju u selu Banjska, u općini Zvečan na sjeveru te zemlje, uhićeno šest osoba te im je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati

Osumnjičeni su za više kaznenih djela, uključujući terorizam, stoji u priopćenju.

'U pitanju su napad na ustavni poredak Kosova, pripremanje terorističkih ili kaznenih djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Kosova, posjedovanje, kontrola ili neovlašteno držanje oružja', navelo je kosovsko tužilaštvo.

I ministar unutarnjih poslova Xelal Sveçla potvrdio je da su u akciji tri napadača ubijena, a šest ih je uhićeno.

Ministar Sveçla dao je ove izjave novinarima nakon posjeta mjestu na kojem je napadnuta policijska patrola i gdje je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku. Kosovska policija je objavila da su zaplijenjena vozila sa značajnom količinom oružja raznih vrsta.

Podsjetimo, u napadu naoružanih Srba na policiju Kosova, koji se u nedjelju navečer dogodio na sjeveru ove zemlje, ubijen je kosovski policajac, a dvojica su ranjena.

Napadači, njih oko 30, prema procjeni kosovske policije, u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo Banjska u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Kosovska policija navodi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su uočili blokadu ceste. U razmjeni vatre ubijena su tri napadača. Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru tijekom višesatne opsade.

Okršaj u selu Banjska na Kosovu Izvor: Pixsell / Autor: Elmedin Hajrovic/ATAImages/PIXSELL