SVE DALJE OD SRBIJE

Kosovo postaje država s punim suverenitetom

  • Autor: tportal.hr/Mondo
  • Zadnja izmjena 02.07.2012 13:02
  • Objavljeno 02.07.2012 u 11:57
Michael Spindelegger

Michael Spindelegger

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger izjavio je da će puni suverenitet Kosovo dobiti najesen. On je naglasio, pred sutrašnji sastanak Međunarodne upravljačke grupe (ISG) za Kosovo, da još neriješena situacija na sjeveru zahtijeva daljnju nazočnost međunarodnih snaga

Spindelegger je rekao da od sastanka ISG očekuje odluku koja će biti od značaja za budućnost Kosova. 'Međunarodna zajednica će odlučiti da se njeno nadgledanje nezavisnosti Kosova može okončati. To je jasan dokaz povjerenja prema Kosovu, koje je sada zrelo da stoji na vlastitim nogama i preuzme punu odgovornost za budućnost svih svojih građana', naglasio je Spindelegger u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

On je objasnio da je odluka uslijedila baš sada jer je za manje od pet godina kosovska vlada postigla ciljeve Ahtisarijevog plana, koji predviđa stvaranje stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova, koje može doprinijeti regionalnoj stabilnosti. Kosovo, smatra šef austrijske diplomacije, sada ulazi u jednu novu fazu vlastite odgovornosti i europskog približavanja.

'To naravno ne znači da se može opustiti. Proces reformi u najmlađoj državi Europe mora biti nastavljen. Do jeseni moraju još svi ciljevi Ahtisarijevog plana biti unijeti u kosovski Ustav i zakonodavstvo. Samo tada će pravno biti djelotvorna odluka ISG-a', poručio je on. Prema njegovim riječima, Ahtisarijev plan uzima u obzir i problematiku sjevera Kosova.

'Međutim, on nije mogao biti tamo primijenjen, ali to nije bila greška Prištine. Integrirati stanovnike sjevera ostat će i dalje izazov za kosovsku vladu, ali i za međunarodnu zajednicu', smatra Spindelegger.

Upitan o posljedicama po uloge Eulexa i KFOR-aa, šef austrijske diplomacije je istaknuo da će Eulex i dalje kosovske vlasti podržati u izgradnji policije, pravosuđa, carine, prema modernim međunarodnim standardima.

'Normalizacijom stanja kosovske snage sigurnosti mogle su već ispuniti svoje zadatke u očuvanju reda. Međutim, KFOR i dalje ostaje važan garant stabilnosti na Kosovu. Posebno još neriješena situacija na sjeveru zahtjeva daljnju nazočnost međunarodnih snaga', zaključio je Spindelegger.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi