PROSVJED ZBOG OTPREMNINA

Kosoričinu pomoć traže i nekadašnji radnici KIO keramike

29.10.2011 u 15:55

Bionic
Reading

'Slučaj Đakovština ne može biti presedan. Ili svi ili nitko. Bez obzira na strukturu', rekao je Mužar napominjući da bi Vlada trebala imati novaca i za isplatu njihovih potraživanja jer je KIO jučer prodan Modus keramici, i to za iznos od 46 milijuna kuna

U središtu Orahovice danas je počeo prosvjed nekadašnjih radnika KIO keramike, nezadovoljnih jer im od travnja prošle godine, kada je tvrtka otišla u stečaj, nisu isplaćene otpremnine u preostalom iznosu od petnaestak milijuna kuna. Prosvjede su ionako namjeravali održati, međutim, zbog nedavne Vladine pomoći Đakovštini oko isplate otpremnina, 'stvar je ubrzana', kaže Ivan Mužar, predsjednik Udruge vjerovnika i bivših radnika KIO keramike iz Orahovice.

'Slučaj Đakovština ne može biti presedan. Ili svi ili nitko. Bez obzira na strukturu', dodao je Mužar napominjući da bi Vlada trebala imati novaca i za isplatu njihovih potraživanja jer je KIO jučer prodan Modus keramici, i to za iznos od 46 milijuna kuna. Prema Mužaru država od KIO keramike, kroz HPB, HBOR te Fond za razvoj i zapošljavanje potražuje 350 milijuna kuna.

'Vrh i Vlada znali su što se radi u Keramici. Dolazio je i Vidošević i Kotromanović, svi su dolazili kad god se dizao kredit za Keramiku i častili se u njoj. Svakih četrnaest dana je bila živa glazba. Svoju sam mirovinu od 1.500 kuna zaradila u gumenim čizmama, svaki dan bila u gumenoj pregači i vodi, razboljela se od toga i da mu sada oprostim taj dug – e pa neću', rekla je ogorčena prosvjednica i izmamila ovacije spontani pljesak ostalih prosvjednika.

Među malobrojnim transparentima mogao se vidjeti i jedan koji se odnosi na predizbornu retoriku aktualnih političara: 'U predizbornoj kampanji dokažite se djelima a ne plesom i riječima. Obespravljeni radnici od svojih zahtjeva neće odustati, a ne bude li se uskoro i za njih našlo rješenje, spremni su zatvoriti magistralu i blokirati željezničku prugu u Čačincima na nekoliko sati.'