U ARGENTINI

Kosoričin izaslanik izdavao proustašku publikaciju

05.05.2010 u 09:44

Bionic
Reading

Davor Ivo Stier, izaslanik premijerke Jadranke Kosor za europske integracije i član predsjedništva HDZ-a, bio je u Argentini 1990. godine kao tajnik Hrvatske mladeži i suizdavač proustaške publikacije 'Hrvati – narod bez ljudskih prava'

U publikaciji se veliča herojstvo ustaša u obrani hrvatskog naroda od četničkog terora. Davor Ivo Stier, koji je u publikaciji predstavljen kao tajnik Hrvatske mladeži Argentine, danas je jedan od ključnih premijerkinih ljudi u artikuliranju hrvatske vanjske i regionalne politike, piše Jutarnji.hr. Drugi suizdavač spomenutog opskurnog izdanja, Marijan Marcos Ostojić, više od 15 godina zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova.

Stier, prema tvrdnjama osoba koje su s njim imale priliku neposredno surađivati, piše Jutarnji.hr, nakon dolaska u Hrvatsku nije javno iznosio ekstremno desna politička uvjerenja iz mladosti. Po svršetku studija u Argentini, karijeru je počeo kao činovnik u MVP-u, u odjelu za UN, potom je bio u veleposlanstvu u Washingtonu, pa u hrvatskoj misiji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.
U Vladu na Markov trg doveo ga je Ivo Sanader, nakon njegova odlaska izborio je povjerenje hrvatske premijerke Kosor.
U izjavi za Jutarnji.hr Stier je potvrdio da je kao 16-godišnji mladić u Argentini bio član i tajnik Hrvatske mladeži i veličao NDH, ali ubrzo je, kaže, odbacio takav stav i shvatio da je antifašizam ugrađen u temelje Hrvatske i da se jedino tako Hrvatska može razvijati kao prosperitetna država.

'Kao dječak sam išao na proslave NDH 10. travnja, ali poslije sam shvatio da je dr. Franjo Tuđman bio u pravu kad je rekao da se Hrvatska može razvijati samo na temeljima antifašizma i da se na tim vrijednostima i odbacivanju ustaške NDH može razvijati uspješna Hrvatska. Jedino se odbacivanjem svakog oblika totalitarizma može izgraditi prosperitetna država', rekao je Stier.