SPUSTIO GA KARAMARKO

Kosor se povukao: Ne biramo ministre prije izbora

09.10.2014 u 12:12

Bionic
Reading

'Karamarko nam je predložio da naš Josip Budimir bude ministar gospodarstva' i 'HSLS je 2013. samostalno izašao na izbore' – dvije su izjave šefa HSLS-a Darinka Kosora u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' zbog kojih su ovaj tjedan reagirali njegovi koalicijski partneri HDZ i HSLS. Obje su stranke javno demantirale njegove riječi, no on danas tvrdi da su savršeni odnosi između HSLS-a i HDZ-a na jednoj te HSS-a na drugoj strani

Kosor: Bilo je dosta kalkulacija da smo mi tražili Ministarstvo gospodarstva i jedno mjesto u Vladi. To nije točno. Niti u ovom sporazumu koji smo potpisali takvog mjesta nema, nikakve fotelje nismo dijelili, a prijedlog da bi HSLS eventualno u budućnosti mogao obavljati takav posao je došao upravo od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.
Pitanje: Nisam vas razumio, koji posao?

Kosor: Da posao ministra gospodarstva obavlja predstavnik HSLS-a Josip Budimir.

Pitanje: To je Karamarko vama ponudio?

Kosor: Tako je, tako je. Mi to nismo tražili i to nije u potpisu sporazuma, niti bih ja htio dijeliti fotelje prije izbora jer tko kaže da ćemo mi pobijediti na izborima. Prije četiri godine smo imali najbolji gospodarski program i gospodin Karamarko očito cijeni našeg gospodarskog stratega Josipa Budimira, pa je prijedlog od njegove strane bio da u nekoj sutrašnjoj situaciji, kada se pobijedi na izborima, upravo HSLS preuzme to ministarstvo.

Transkript je to dijela emisije 'Nedjeljom u dva' (op.a., izjavu poslušajte na 19:37) u kojoj je Kosor govorio o spornoj ponudi. No nakon što je Karamarko prije koji dan to demantirao, rekavši da HSLS-u nije nudio mjesto ministra gospodarstva, Kosor je promijenio ploču i sada govori da je njegova izjava u HTV-ovoj emisiji, koju su prenijeli i drugi mediji, izvučena iz konteksta.

'Sporazum koji smo potpisali s HDZ-om ne spominje ministre. Osim toga, nećemo dijeliti fotelje prije izbora. Samo sam rekao da je naš ekonomski strateg tražen da se pridruži u pregovorima oko gospodarskog programa s njemačkim institutom', kazao je danas Kosor za tportal.

No iz transkripta emisije sasvim je jasno što je Kosor rekao, no čini se da danas, nakon demantija šefa HDZ-a, ipak malo smiruje situaciju i tvrdi da je u odnosima između dvije stranke sve u najboljem redu.

'Karamarko i ja nismo o sukobu i između nas nema svađe. U odličnim smo odnosima. Upravo HSLS najviše podržava HDZ u tome da se ministre ne bira prije izbora jer se prvo treba pobijediti. Karamarko i ja savršeno funkcioniramo', uvjerava Kosor.

Međutim nije Kosor izjavom iznenadio samo HDZ. HSLS-ove koalicijske partnere u Zagrebu, HSS, natjerao je čak da pišu demanti. HSS-ovcima je naime zasmetalo to što se Kosor u HTV-ovoj emisiji hvalio time kako je HSLS 2013. na lokalne izbore u Zagrebu izašao samostalno te da danas ima sedam zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

'HSS je rekao svoje i to je to. Apsolutno nije ugrožena naša koalicija u Zagrebu. To što stoji u njihovom priopćenju nije rekla gradska organizacija HSS-a i suradnja s njima nije ugrožena. To što je bilo u priopćenju malo je sajam taštine, a ja se ne bavim taštinama, nego politikom. Pogotovo kada je ovako teška gospodarska situacija', zaključio je Kosor za tportal.