PREMA ENERGETSKOJ NEOVISNOSTI

Kosor pustila u probni rad HE Lešće

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2010 16:38
  • Objavljeno 31.08.2010 u 14:36
Branko Bačić i Jadranka Kosor

Branko Bačić i Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Premijerka Jadranka Kosor pustila je danas u probni rad Hidroelektranu (HE) Lešće, prvu hidroelektranu izgrađenu u Hrvatskoj od osamostaljenja u koju je uloženo oko 700 milijuna kuna.

HE Lešće nalazi se na rijeci Dobri, instalirane je snage 42,29 megavata i godišnje će proizvoditi 98 gigavatsati električne energije.

Taj će objekt svojom proizvodnjom struje pridonijeti cilju da Hrvatska ostvari energetsku neovisnost do 2020. te unaprijediti gospodarstvo, istaknula je premijerka Kosor.

HE Lešće će proizvoditi struju u vrijeme vršnog opterećenja, ta je električna energija najskuplja i najvrednija, a omogućit će i smanjenje uvoza struje i time uštedu od 10-11 milijuna eura godišnje, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Leo Begović.

Premijerka Kosor i predsjednik Uprave HEP-a istaknuli su i značaj dokumenta 'Zaključak o utvrđivanju prioriteta građenja elektroenergetskih objekata' koji je Vlada usvojila ovo proljeće.

Temeljem tog dokumenta očekuje se da će već ove godine biti raspisani natječaji za pripremu gradnje hidroelektrane Ombla, termoelektrane Plomin III, a njime je planirana i gradnja četiri hidroelektrane na Savi, itd.

HE Lešće nalazi se na rijeci Dobri, u blizini Toplica Lešće, a dijelovi njezinih građevina i akumulacije prostiru se na području Generalskog Stola, Bosiljeva i Ogulina.

Za napise u medijima o propusnosti jezera i prevelikom gubitku vode u kraš, Begović je rekao da je istina upravo suprotna - očekivalo se da će gubitak iznositi 25 litara u sekundi, a on je sada oko 2,5 litre.

Oprema za upravljanje HE Lešće čini skupa s postojećom opremom HE Gojak nedjeljivu cjelinu, a HE Lešće će biti i prva hrvatska hidroelektrana bez stalne postave, prva kojom će se upravljati daljinski, iz HE Gojak.

Pripremni radovi za izgradnju HE Lešće započeli su u rujnu 2005, a glavni radovi, izgradnja brane i elektroenergetskih postrojenja, započeli su u studenom 2006. i izvodio ih je konzorcij u kojem su Končar - Inženjering za energetiku i transport te Konstruktor-inženjering i Ingra.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago ističe kako je Končar proizveo i ugradio većinu opreme, dok je turbine izgradio i montirao slovenski Litostroj.

Po njegovim riječima, HE Lešće i drugi energetski objekti na kojima trenutno rade Končar i druge hrvatske tvrtke dokaz su da Hrvatska može proizvesti i najsloženije hidro i termoelektrane.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić istaknuo je doprinos tog velikog gospodarskog objekta razvoju kraja zbog bolje cestovne povezanosti i vodoopskrbe, a očekuje i razvoj turizma uz novo akumulacijsko jezero.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!