U MOSTARU

Kosor proglašena regionalnim liderom

27.02.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u petak navečer je u Mostaru, gdje je proglašena regionalnim liderom na svečanosti koju je organizirao Večernji list BiH, poručila da hrvatska vlada neće iznevjeriti Hrvate u BiH u izmjenama ustava i zakona o prebivalištu.

"Kako se u Hrvatskoj vodi rasprava i o zakonu o prebivalištu, ali i o izmjenama Ustava, reći ću da hrvatska vlada snažno poštuje obvezu Ustava o potpori i brizi koju mora voditi o Hrvatima izvan domovine, posebno u BiH. I o izmjeni toga zakona i o izmjeni Ustava mogu reći samo jednu rečenicu: imajte vjere u nas, nećemo vas iznevjeriti", rekla je premijerka Kosor u obraćanju koji je prenosila i Radiotelevizija Federacije BiH.

Hrvatska će, dodala je, biti potpora zemljama regije na putu prema Europskoj uniji. Istaknula je da primjer Hrvatske i Slovenije pokazuje kako se uzajamnim poštovanjem razumijevanjem mogu rješavati svi problemi.

Premijerka Kosor posebno je značajnim ocijenila projekte koji stoje pred hrvatskom Vladom, kao što je izlazak zemlje iz krize i recesije te završetak pregovora s EU u ovoj godini kako bi Hrvatska postala 28 zemlja članica Europske unije.

Zahvalila se na priznanju Večernjem listu BiH dodavši da "prestižnu nagradu doživljava kao nešto što još treba opravdati".

Priznanje za regionalnog lidera premijerki Jadranki Kosor uručio je glavni urednik Večernjeg lista BiH i direktor Jozo Pavković.

Uz premijerku su u izaslanstvu bili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker te ministar kulture Božo Biškupić.

Priznanje "Večernjakov pečat" za osobu godine po čitateljima Večernjeg lista BiH dobio je pjevač Halid Bešlić, a Visoki predstavnik Valentin Inzko dobio je priznanje za poseban doprinos za europske integracije.

Posebni Pečat mira izaslanstvo Večernjeg lista uručilo je u Vatikanu i tajniku Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupu Dominiwqueu Mamertiju. Nadbiskup je, u obraćanju koje je prikazano u Mostaru, pozvao Hrvate katolike da ostanu vjerni svojoj domovini BiH.