PRVOMAJSKA ČESTITKA

Kosor: Pred nama su bolne reforme!

30.04.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je čestitku svim građankama i građanima Republike Hrvatske u povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u kojoj upozorava da su pred Hrvatskom bolne reforme i poziva na gradnju države 'na zdravim temeljima poštenog rada'

'Ove godine, Međunarodni praznik rada obilježavamo u uvjetima gospodarske krize koja je zahvatila i našu zemlju. No baš takve okolnosti tjeraju nas da učinimo sve, kao i prije dvadesetak godina, da stvorimo uvjete za novi gospodarski rast. Hrvatsku smo znali stvoriti i obraniti, uz goleme žrtve i u duhu istinske solidarnosti i domoljublja. Međutim, još si dugujemo izgradnju države koja će svim hrvatskim građankama i građanima omogućiti da dostojno žive od svog rada', ističe premijerka Jadranka Kosor u prvomajskoj čestitci.

Podsjeća da je globalna kriza ukazala na slabosti našeg gospodarstva, ali i da je donošenjem Programa za oporavak gospodarstva njezina vlada jasno definirala ciljeve i mjere kojima će 'Hrvatsku izgraditi na zdravim temeljima poštenog rada i stvaranja novih vrijednosti'.

'Takve promjene nisu jednostavne. Traže nova odricanja, drugačije vrijednosne sudove, vraćanje etike i morala kao temelja svih društvenih vrijednosti. Uvijek je najteže polaziti od sebe, ali svima mora biti posve jasno: hrvatska Vlada neće posustati u provedbi Programa za oporavak gospodarstva. U duhu istinske solidarnosti, hrvatska će Vlada dakako nastaviti skrb o posebno ranjivim skupinama stanovništva. No temeljitim reformama, koje će ponekad biti i bolne, stvorit ćemo uvjete da se smanji potreba za državnu asistenciju i ojača kapacitet i konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Samo tako ćemo dugoročno riješiti problem nezaposlenosti. Samo tako ćemo moći osigurati održiv rast gospodarstva i razvoj cjelokupnog društva', naglašava Kosor

Upozorava da su za tako postavljene ciljeve potrebne duboke i korjenite promjene, mijenjanje navika i odnosa prema poslu te prema vlastitoj odgovornosti.

'Spremni smo se suočiti s izazovima, odlučni u snaženju gospodarstva, ustrajni u borbi protiv korupcije i kriminala, pripravni za punopravno članstvo u Europskoj uniji. U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, još jednom svim hrvatskim građankama i građanima čestitam Međunarodni praznik rada', poručila je Kosor radnom narodu.