PREBACIVANJE LOPTICE

Kosor optužila Mesića da otežava poziciju RH

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.06.2009 22:31
  • Objavljeno 07.06.2009 u 21:04
Stjepan Mesić (Milka u pozadini)

Stjepan Mesić (Milka u pozadini)

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srecko Niketic

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je večeras, komentirajući ocjenu predsjednika Stjepana Mesića da Hrvatska u suradnji s Haškim sudom ne smije biti talac pomankanja političke volje svoje vlasti, kako je suradnja Hrvatske s Tribunalom puna i otvorena, te ocijenila kako je u najmanju ruku neobično da je takva izjava izrečena pred članovima diplomatskog zbora

ZAGREB - Mesić je sinoć na Brijunima na tradicionalnom svečanom prijemu za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj govoreći o suradnji s Haškim sudom kazao kako Hrvatska nije smjela dozvoliti da dođe u takvu situaciju.

'Ako se već govori o tome čiji talac Hrvatska smije ili ne smije biti, onda ova zemlja u prvome redu ne smije biti talac pomanjkanja političke volje svoje vlasti da uradi sve ono na što je obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom', kazao je Mesić.

'Prije svega za Vladu je u najmanju ruku neobično da predsjednik države s vlašću, tko god se podrazumijeva pod tim, komunicira preko diplomatskog zbora', rekla je Kosor Hini u telefonskom razgovoru naglasivši da Vlada, 'ne samo da ima političku volju, nego djelatno provodi sve svoje obveze prema ustavnom zakonu koji je donesen još dok je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman'.

'Možda se radi o nedovoljnoj informiranosti predsjednika Stjepana Mesića o tome što je Vlada učinila prije svega kroz rad Savjeta za suradnju s Haškim sudom', dodala je potpredsjednica Vlade naglasivši da su, što se topničkih dnevnika tiče, 'stvari s hrvatske strane potpuno jasne', te da će Hrvatska 'ono što ima dati, a ono što nema ne može ni dati'.

'Mi ništa ne tajimo. Naša suradnja je puna i otvorena. Nemamo razloga bilo što tajiti jer bismo na taj način sami sebe zaustavili u pregovorima za ulazak u EU, a zna se da je jedan od glavnih prioriteta Vlade ulazak u Europsku uniju'.

'Vjerujem da predsjednik Mesić zna što rade i drugi segmenti vlasti, prije svega Državno odvjetništvo koje neovisno o Vladi radi svoj dio posla, upravo na temelju činjenica koje su se doznale kroz administrativnu istragu', dodala je.

Podsjetivši da je Hrvatska od Raspravnog vijeća Haškog suda zatražila 'ocjenu o suradnji', Kosor je naglasila kako iz tog razloga 'nije dobro da si poziciju otežavamo izjavama bilo kojeg dužnosnika u Republici Hrvatskoj'.

Inače, na jučerašnjem sastanku strani diplomati ishvalili su predsjednika Mesića. U ime veleposlanika Mesiću se obratio veleposlanik Suverenog viteškog malteškog reda, njegova ekscelencija Nikola barun Adamovich Čeprinski koji je istaknuo kako je hrvatski predsjednik od njegova izbora 2000. godine dao znatan doprinos iznimnim demokratskim postignućima ostvarenima u Hrvatskoj te kako je među prvima naglašavao važnost suradnje s Haškim sudom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi