BRANITELJI OGORČENI

'Kosor nas nije zaštitila'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.02.2009 22:42
  • Objavljeno 09.02.2009 u 14:13
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jakov Prkić

Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba (ZBUZG) i Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba ogorčeni su uvođenjem doprinosa od tri posto na mirovine više od 5008 kuna, koje je počelo primjenom zdravstvene reforme

Također, kako je istaknuto, ne priznaju objašnjenje Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) da je pogreškom isplaćena umanjena mirovina, a nadoknada će biti isplaćena u ožujku, te za taj propust traže odgovornost.

Na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža je rekao da su braniteljske mirovine umanjene za tri posto bez objašnjenja te da s čelnicima HZMO-a, unatoč opetovanim zahtjevima, nikako ne mogu doći u kontakt.

Potpredsjednik Zbora i predsjednik Udruge zatočenih i nestalih Ivan Pšenica je rekao da su se obiteljima poginulih branitelja obračunavali porez i prirez na obiteljske mirovine poginulih branitelja. Zapitao je što je sad to i odmah sam odgovorio kako je to nedostatak novca iz proračuna. Dodao je da je - ako su mirovine pogreškom obračunate - potrebno utvrditi odgovornost kako se slični propusti ne bi ponavljali.

Potpredsjednik Zbora Renato Šelj podsjetio je na zakonsku odredbu da stradalnici Domovinskog rata ne plaćaju dodatno zdravstveno osiguranje i dodao kako smatra da za krpanje rupa u proračunu služe braniteljske mirovine. Iz objašnjenja HZMO-a da je pogreškom obračunato umanjenje mirovina za tri posto nije jasno hoće li se na taj način obračun nastaviti, naglasio je, ističući kako se u medijima prikazuje da branitelji imaju povlastice.

Ivan Tolić iz Udruge liječenih od PTSP-a poručio je da razumije ministra financija kad mora pokrivati rupe u proračunu, ali ne razumije ministricu Jadranku Kosor da ih nije uzela u zaštitu. Napomenuo je da, iako je oslobođen participacije, sam plaća dio lijekova koji su mu potrebni.

Predstavnici braniteljskih udruga danas su istaknuli da se novac iz proračuna troši i na prava onih koji su se tijekom rata okrenuli protiv Republike Hrvatske te da pobunjeni Srbi u nekim stvarima, primjerice pravu na obnovu, imaju veća prava od hrvatskih branitelja. Srbi imaju mnogo veća prava od nas, to jest određene skupine koje podupiru koalicijsku vlast, a branitelje se smatra štetočinama na grbači državnog proračuna, istaknuo je Pandža.

ZBUGZ i HVIDR-a grada Zagreba najavili su da će uskoro održati skup na kojem će iznijeti sve probleme branitelja jer su baš oni najranjivija skupina u Hrvatskoj iako mediji javnosti "plasiraju sliku da su branitelji zbrinuti i zadovoljni".

Ministarstvo je u potpunosti odbacilo sve navode ističući da "zdravstvenom reformom nisu smanjena niti ugrožena prava hrvatskih branitelja". Podsjeća kako su "zdravstvena prava hrvatskih branitelja određena Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji se nije mijenjao niti u jednom članku. Prema tome nema razloga za bilo kakvo nezadovoljstvo osim činjenicom da su braniteljske mirovine u siječnju ove godine umanjene za tri posto zbog krivog tumačenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a nadoknada će biti isplaćena u ožujku", ističe se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi