PREMIJERKA U KAMPANJI

Kosor napala Milanovićeva zbog zakonu o braniteljima

22.04.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je danas neumjesnom izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je, komentirajući prijedlog da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji podigne na razinu ustavnog zakona, rekao da 'Ustav nije cijena benzina da se mijenja svaki ponedjeljak'

'Sasvim je neumjesno u taj kontekst stavljati prijedlog da Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postane ustavni zakon. To je prijedlog samih branitelja i obitelji poginulih, nestalih i zatočenih branitelja i njihove djece, te je kao takav na tragu činjenice da su oni najzaslužniji za slobodu u kojoj živimo. Svaka država ima pravo za tu posebnu', izjavila je Kosor nakon današnjeg polaganja vijenaca na Groblju Mirogoj u povodu Uskrsnih blagdana.

'Prema Milanoviću, kad su oni na vlasti onda se ustav može mijenjati svake godine, a kad netko drugi predlaže dodatno pojačavanje zakona o položaju hrvatskih branitelja, onda je to neozbiljno", izjavila je premijerka. Dodala je kako je Milanovićeve izjave često neugodno iznenade, kao i cijena benzina.

Premijerka pojašanjava da se proglašavanjem braniteljskog zakona, koji se provodi od 2005., ustavnim zakonom želi postići da ga se ne može tek tako mijenjati čime bi se dodatno učvrstio položaj branitelja u društvu.

Osvrnula se i na odnos SDP-ove vlasti prema braniteljima koja je, kaže Kosor, promijenila zakon o hrvatskim braniteljima i smanjila im prava, a zatim ni takav zakon nije provodila, poput obveze kupovine automobila za 100-postotne invalide Domovinskog rata.

'Kad Zoran Milanović spominje promjene Ustava, kako on kaže kao cijene benzina, onda ga podsjećam da je Račanova vlada mijenjala Ustav dva puta i to zbog toga što što im se nije sviđala jedna odluka Županijskog doma o doplatku za djecu pa su naprosto taj dom ukinuli i tako riješili problem, smijenili predsjednika Vrhovnog suda itd'.