RAT PROTIV NELIKVIDNOSTI

Kosor najavila investicije teške 14 milijardi eura

20.01.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor predstavila je neke od investicijskih projekata za izlazak iz krize koji se moraju realizirati do ožujka. Najavila je potporu Vlade na tržištu kapitala, odnosno privatizaciju nekih državnih tvrtki, ali nije htjela otkriti kojih

'Mogu najaviti potporu Vlade, ali ništa više od toga ne mogu reći. HEP sigurno nećemo prodavati i sasvim sigurno ništa nećemo rasprodavati', kazala je Kosor i dodala da se o privatizaciji državnih tvrtki mora dogovoriti s koalicijskim partnerima.

Govoreći o nelikvidnosti, tvrdi da su državne tvrtke u 2010. uštedjele 1,4 milijarde kuna i da danas bolje upravljaju likvidnošću: 'Vlada neće tolerirati financijski nered! U borbi protiv nelikvidnosti bit ćemo oštriji, a ministrica financija Martina Dalić priprema mali prijedlog da se to suzbije.' Kosor nije htjela otkriti koje državne tvrtke još duguju, ali je rekla da 'većina ne duguje ništa'. Upozorila je čelnike 22 tisuće tvrtki koje nemaju nijednog zaposlenog da imaju nekoliko milijarda kuna dugovanja. Među novim mehanizmima najavila je da se radi na tome da se stečaj može pokrenuti i po skraćenom postupku.

Kako se u medijima posljednjih dana problematizira uloga novog potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Miloševića, Kosor je pojasnila da će on, i svi drugi novi ministri, uskoro pozvati novinare na brifinge kako bi detaljnije objasnili što rade i pripremaju.

Kako Milošević nema svoje ministarstvo, njegov tim će se, kaže Kosor, sastojati od osoba imenovanih u ministarstvima na koje se oslanja realizacija investicijskih projekata. 'To će biti ljudi u rangu državnih ministara koje će potpredsjednik nadzirati i s kojima će svakodnevno raditi na što bržoj realizaciji investicija', rekla je Kosor.

Nabrojala je i neke od 30 projekata vrijednih 14 milijardi eura koji trebaju zaživjeti u prva tri mjeseca ove godine:

'Investirat će se u hidroelektranu Ombla kod Dubrovnika vrijednu 125 milijuna eura, u dubrovačku trafostanicu bit će uloženo 70 milijuna eura, a u sanaciju željezničke pruge Križevci - Koprivnica bit će do kraja 2012. godine uloženo više od 198 milijuna kuna', najavila je Kosor.

Istaknula je i rekonstrukciju spremišnog prostora terminala Omišalj vrijednu oko milijardu kuna, dogradnju spremišnog prostora u terminalu Sisak te je za današnju sjednicu Vlade najavila predlaganje zakona kojim će se dati 'puni zamah projektu Zračne luke Zagreb vrijednog 1,5 milijardi kuna'. Kosor kaže da se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za gradnju terminala zračne luke te kaže da će se zakonom omogućiti i raspisivanje koncesije.

Najavila je potporu Luci Rijeka za uvođenje strateških partnera u vrijednosti od milijarde kuna, rekonstrukciju gata Vrulja u iznosu od 12 milijuna eura, dogradnju Gruške luke u vrijednosti od devet milijuna eura.

Kosor je priznala da dosadašnji model za poticanje prodaje novoizgrađenih stanova nije urodio plodom te je najavila i novi model poticaja stanogradnje

'Investicijski projekti i Program gospodarskog oporavka su srce i mozak rada ove Vlade', zaključila je Kosor i dodala da zbog novih zakona koje namjeravaju donijeti ove godine očekuje rast BDP-a i veći od 1,5 posto te da očekuje završetak pregovora s EU-om do kraja mađarskog predsjedanja, odnosno u roku od šest mjeseci.