NOBILO U OTVORENOM PISMU

'Kosor je potencijalna osumnjičenica, Bajić se ne smije s njom sastati'

30.06.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor potencijalna je osumnjičenica u slučaju INA - MOL, ili u najmanju ruku svjedokinja pa se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić s njom ne smije sastati, smatra Anto Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca, pa je u otvorenom pismu na to upozorio i samoga Bajića

Nobilo kao branitelj bivšega potpredsjednika Vlade Bajiću je, zabrinut zbog najave da je Kosor zatražila sastanak s predstavnicima DORH-a povodom 'vrlo ozbiljnih nagađanja o istragama koje se vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera', uputio otvoreno pismo u kojem podsjeća da je Kosor osobno sudjelovala u pregovorima s Inom te da je ona bila ta koja je ovlastila Polančeca da potpiše ugovor.

'Sastanak koji predlaže Kosor u oštroj je suprotnosti s interesima kaznenog postupka i narušava princip prava na pravično suđenje u predmetu broj K-US-145/11, u kojem zasigurno mora imati status svjedoka, a ako se na nju primijene isti kriteriji kao i na mog klijenta gospodina Polančeca, onda bi mogla postati i osumnjičenica. U takvim okolnostima, upoznavanje budućeg svjedoka (ili osumnjičenika) s detaljima iz tajne USKOK-ove istrage, bilo bi teško kršenje zakona u kaznenom postupku i prava mog klijenta', navodi Nobilo.

Takve tvrdnje Nobilo temelji na sljedećim činjenicama, koje navodi i u pismu Bajiću:

'Jadranka Kosor je kao član Predsjedništva HDZ-a, nakon što je bila detaljno upoznata sa svim relevantnim činjenicama, glasala za prijenos upravljačkih prava nad INA-om MOL-u. Isto je učinila u odnosu na izdvajanje plinskog posla iz INA-e.

Jadranka Kosor je u svojstvu potpredsjednice Vlade u više navrata na sjednicama užeg kabineta Vlade raspravljala o svakoj fazi pregovora između Vlade RH i MOL-a te zajedno s ostalim ministrima odobrila svaki bitan pregovarački stav Vlade RH u odnosu na MOL.

Jadranka Kosor bila je na čelu Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u trenutku kad je taj fond prodao svojih sedam posto dionica INA-e MOL-u na koji način je RH pala ispod 51 posto vlasništva dionica INA-e. Bez toga pada udjela vlasništva, ne bi ni došlo do pregovora o upravljačkim pravima u INA-i.

Jadranka Kosor, po posebnoj odluci premijera Ive Sanadera, bila je u timu Vlade RH (Dropulić, Šuker, Polančec, Kosor) koji je usuglašavao posljednje verzije ugovora Vlade RH i MOL-a, i to do najsitnijeg detalja. Tek kad su ugovori te komisije odobreni, oni su išli na glasanje u Vladu RH.

U završnoj fazi pregovora, Jadranka Kosor osobno je sudjelovala u pregovorima s predstavnicima MOL-a.

Jadranka Kosor, kao potpredsjednica Vlade RH glasala je za završni tekst ugovora s MOL-om, nakon prethodne detaljne prezentacije koju je izvršio Damir Polančec.

Konačno, Jadranka Kosor ovlastila je Damira Polančeca da potpiše ugovore s MOL-om koje danas želi osporiti.

Nakon što je Jadranka Kosor postala predsjednica Vlade RH, osobno je vodila sastanke na kojima se odlučivalo o uvjetima preuzimanja tvrtke Prirodni plin d.o.o. te o rokovima u kojima bi se ta transakcija imala izvršiti i ni jednom nije osporila eventualno izvršenje preuzetih obveza. Da je išta u do tada potpisanim ugovorima bilo štetno ili sporno, ne bi nastavljala pregovore o uvjetima ispunjenja preuzetih obveza, već bi tražila raskid ugovora. Dapače, osobno je predsjedala nastavnim sastancima s MOL-om na tu temu te poduprla Aneks Glavnog ugovora o plinskom poslovanju koji je odobrila vlada kojoj je bila na čelu'.

Zbog svih izloženih činjenica, Nobilo 'moli Bajića da odbije predloženi sastanak i tako zaštiti uredan tijek ovog kaznenog postupka'.