PREMIJERKA S PRIJATELJIMA

Kosor ignorirala prosvjede u društvu europskih pučana

03.03.2011 u 10:34

Bionic
Reading

Na dvodnevnom skupu u Zagrebu, raširenih ruku i 'vedra srca' premijerka Jadranka Kosor je dočekala svoje prijatelje iz Europske pučke stranke, uvjeravajući ih kako smo 'spremni raditi 24 sata na dan da bismo im pokazali i dokazali da smo spremni završiti pregovore'. U danima kad su demonstracije po Hrvatskoj top tema, premijerka i dalje samo šuti, pretvarajući se da se to događa negdje drugdje

'I kad završimo pregovore, to ne znači da je gotovo. I dalje ćemo morati naporno raditi. Moramo mijenjati mnoge navike, provesti brojne reforme. Spremni smo raditi 24 sata na dan da bismo vam pokazali i dokazali da smo spremni završiti pregovore. Hrvatska šalje snažnu poruku nade i ohrabrenja za ostale zemlje u regiji. Osjećajte se kao kod kuće. Vani nije vedro, ali je vedro u našim srcima', poručila je premijerka Jadranka Kosor Europskim pučanima.

'Cilj je nadomak ruke. Vrata su otvorena. Treba do njih prići i kroz njih proći. Da bismo to ostvarili, mi ćemo danas na temelju Izvješća o Poglavlju 23 donijeti neke nove odluke, do ponedjeljka pripremiti cijeli plan kako dalje još snažnije, ali važno je znati da smo učinili zaista značajan napredak. Svi su ciljevi ostvarivi, sve možemo obuhvatiti i napraviti, ali nitko ne smije posustati, pa čak i kad završimo pregovore. Sve što smo donijeli u zakonima, potrebno je oživotvoriti', poručila je premijerka hrvatskoj javnosti, koju bi ovakva predanost EU-u u mogla dodatno iživcirati.

Ostalo je enigma jesu li naši prijatelji iz EU upoznati s nezadovoljstvom hrvatskog naroda koji već danima prosvjeduje po ulicama, upirući prstom upravo u Jadranku Kosor. Ne znamo stoga, smatraju li to lošim za ugled Hrvatske ili bi na prosvjede gledali kao na izraz demokracije jer novinari nisu mogli ni premijerku ni europske pučane o tome pitati.

Pravosuđe - Ahilova peta Hrvatske

'Pravosuđe je Ahilova peta Hrvatske. Ali, napredak je vidljiv, vidi se da nema nedodirljivih osoba. Neovisno pravosuđe je pretpostavka za uspjeh. Nekada se Bruxelles ponaša kao majka koja je svojoj prvoj djeci progledala kroz prste, pa ostala sada ispaštaju. To je razlog euroskepticizma u RH, ali hrvatski građani ne smiju se bojati, ne smiju sumnjati', poručio je pučanin Bernd Posselt.

Posselt ističe da će i EU imati koristi od RH, a misli kako je Hrvatska trebala je ući u EU sa Slovenijom i pohvalio hrvatsku suradnju s Haaškim sudom.

'Nije bila krivica Hrvatske, jer je dio Hrvatske bio okupiran. Vjerujem da će RH uspjeti završiti pregovore do lipnja ove godine. Što se tiče suradnje s ICTY-em, nikada se Hrvatskoj nitko nije ispričao za paušalnu tvrdnju da se Gotovina skrivao u RH, a zapravo je bio na Tenerifima. Hrvatskoj treba čestitati na suradnji s ICTY-em.'

Bernd Posselt, živopisni bavarski pučanin ujedno je i jedini koji Hrvatsku nije smjestio u okvire Balkana, za razliku od ostalih.

'Rane od rata na Hrvatskoj još su svježe, zato je dojmljivo da je vanjskopolitička suradnja jako dobra Hrvatska je stabilizirajući faktor za regiju, no ona nije na Balkanu', naglasio je Posselt.

Premijerka Jadranka Kosor je na današnjem susretu s europskim pučanima znakovito nosila broš u obliku zvjezdica sa zastave EU-a.
Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke, kaže da je EPP u Hrvatsku stigao kao najznačajnija i najjača politička sila kako bi nam iskazao svoju podršku. I Daul je uvjeren da će Hrvatska pregovore zaključiti već u lipnju.

Priznao je da je EU prema Hrvatskoj primijenila strože kriterije, ali smatra da će to biti korisno hrvatskim građanima.

'Čaša je skoro puna. Balkan je dio Europe. Iza nas je 60 godina mira, a kad vi uđete, nadamo se da će to donijeti još 60 godina mira', naglasio je Daul.

Gunnar Hoekmark, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a, zadužen za politiku susjedstva, naglasio je da EU ne želi da stanje bude kao na jugu Sredozemlja ili kako je bilo prije 15 godina u regiji.

'Proces promjena u regiji važan je za sve nas. Da nema EU, situacija u Hrvatskoj i na zapadnom Balkanu bila bi znatno drugačija i toga treba imati na umu', istaknuo je Hoekmark.

Odmah na početku svog obraćanja Europskim pučanima, Kosor je obećala kolegama da će 'svoj posao obaviti ponosno, visoko uzdignuta čela'.

'RH se vraća kući, svojoj europskoj obitelji. Zahvaljujemo vam na potpori i zahvaljivat ćemo koliko god puta to zatrebalo. Znamo se ponašati europski u svakom smislu te riječi i s pravom možemo biti primjer svim zemljama kandidatkinjama', rekla je predsjednica Vlade RH.

Reding: 'Vrata su vam širom otvorena'

Europska povjerenica Viviane Reding, koja će se danas posebno još sastati s premijerkom Kosor, ali i predsjednikom Ivom Josipovićem, naglasila je da je 'lopta je na hrvatskoj strani igrališta'.

'Vi i vaša vlada postavljate standarde za Europu, a posebice za države kandidatkinje. Sigurna sam da ćete uspjeti, a vi budite sigurni da ćete imati našu podršku. Zaista, vi ćete se vratiti kući, a mi ćemo vam poželjeti dobrodošlicu!', poručila je Reding.

'Važno je znati da vaši građani i građani EU znaju da ste počeli od nule, a gledajte dokle ste došli. Već sad možemo reći da ispunjavate sve kriterije; na pravom ste putu, veliki dio ste prešli, vrata su vam širom otvorena', zaključila je Reding.