mjere idu dalje

Koronavirus u Iranu usmrtio 2.640 osoba

29.03.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Epidemija Covida-19 usmrtila je 2.640 osobe u Iranu, objavile su u nedjelju vlasti u Teheranu i upozorile stanovništvo da se pripremi na produljenje mjera donesenih u borbi protiv bolesti.

Islamska Republika jedna je od država najteže stradalih u pandemiji koronavirusa od 19. veljače kada je objavila prve slučajeve zaraze, no prema riječima visokog dužnosnika virus je vjerojatno bio prisutan u Iranu već u siječnju.

U protekla 24 sata potvrđeno je novih 123 smrti, odnosno novih 2901 zaraženih, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Time je ukupan broj potvrđeno zaraženih u Iranu narastao na 38.309.

U "kritičnom" je stanju 3.467 oboljelih od Covida-19, a 12.391 je izliječeno.

"Moramo se pripremiti na život s tim virusom sve do pronalaska terapije ili cjepiva, no danas time još ne raspolažemo", rekao je predsjednik Hasan Rohani pred vijećem ministara. "Mjere (koje su donesene u suzbijanju) pandemije verojatno će još neko vrijeme biti na snazi", rekao je.

Nakon prvih naputaka stanovništvu da ne napušta domove, iranska vlada je 25. ožujka zabranila međugradski promet i ta će mjera ostati na snazi do 8. travnja no mogla bi biti produljena.

  • +18
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: JOEL CARRETT

Obrazovne ustanove zatvorene su od kraja veljače.

U Iranu je više parlamentarnih zastupnika i članova vlade zaraženo Covidom-19. Posljednji među njima je Mohamad-Reza Hatami, brat bivšeg predsjednika reformatora Mohamada Hatamija. Prema agenciji IRNA, Mohamad-Reza Hatami je u bolnici.