turobno otkriće

Koronavirus na pluća djeluje kao kombinacija SARS-a i AIDS-a, može izazvati 'nepovratno oštećenje'

06.03.2020 u 11:40

Bionic
Reading

Kineski liječnici su na osnovi obdukcija žrtava koronavirusa (Covid-19) došli do zaključka da smrtonosna bolest djeluje 'poput kombinacije SARS-a i AIDS-a' te može uzrokovati 'nepovratno' oštećenje pluća, čak i ako se pacijent oporavi

O turobnom otkriću izvijestio je u petak Global Times, glasnik Komunističke partije Kine, nakon što je ranije tijekom tjedna rad liječnika iz Wuhana, objavljen u časopisu za sudsku medicinu, postao viralan na kineskim društvenim medijima, prenosi news.com.au.

'Utjecaj virusa Covid-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a jer oštećuje pluća i imunološki sustav', rekao je Peng Zhiyong, direktor intenzivne njege bolnice Zhongnan sa Sveučilišta Wuhan za Global Times. Peng je komentirao rad Liu Lianga, stručnjaka sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Huazhong, čiji je tim 24. veljače obavio devet obdukcija bolesnika s koronavirusom.

'Na temelju rezultata, mislim da je najvažnije poduzeti mjere u ranoj fazi bolesti kako bi se zaštitila pluća pacijenata od nepovratne fibroze', rekao je Peng. Plućna fibroza uključuje trajno stvaranje ožiljaka u plućima, što može dovesti do smrti pacijenta.

Prema Global Timesu, u časopisu se navodi da je 85-godišnji pacijent nad kojim je provedena obdukcija pokazao slične patološke promjene kao one koje su prouzročili SARS i MERS.

U radu kineskih znanstvenika nije navedeno da će svi bolesnici zaraženi koronavirusom trpjeti trajnu fibrozu.

  • +21
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: SANJEEV GUPTA

U drugoj studiji objavljenoj u Kini istraživači su sugerirali da je nakon što je Covid-19 prešao na ljude prvobitni soj evoluirao u drugi tip i oba danas kruže svijetom. Više od 95.000 slučajeva ove bolesti potvrđeno je širom svijeta, a preko 3000 ljudi je umrlo. U Hrvatskoj je za sada zabilježeno 11 slučajeva zaraze koronavirusom bez smrtnih ishoda.

Sa stavom kineskih znanstvenika slaže se Dena Greyson, stručnjakinja za pandemijske prijetnje, koja se oglasila na Twitteru te je potvrdila da je izvor istraživanja pouzdan.