JANDROKOVIĆ U SAD-U

Korak do ukidanja viza za Ameriku?

03.02.2011 u 16:49

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u okviru radnog posjeta SAD-u u Washingtonu s posebnom savjetnicom američkog predsjednika Baracka Obame i višom direktoricom za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a Elizabeth Sherwood-Randall, priopćeno je u četvrtak iz MVPEI-ja

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima na svim područjima suradnje. Ministar Gordan Jandroković uputio je pritom zahvalu SAD-u na kontinuiranoj podršci Hrvatskoj, a posebice tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Također je izvijestio sugovornicu o aktualnostima i postignutom napretku u hrvatskom pristupnom procesu te izrazio uvjerenje u dovršetak pregovora tijekom aktualnog mađarskog predsjedanja EU-om. Sherwood-Randall istaknula je kako SAD pružaju punu potporu Hrvatskoj u Europskoj uniji te kako će naše članstvo dati pozitivan signal svim zemljama regije, nastavlja se u priopćenju.

Rezimirajući ukupne bilateralne odnose, Jandroković je posebno predstavio korake poduzete s hrvatske strane kako bi se ispunili uvjeti za liberalizaciju viznog režima sa SAD-om

Molitveni doručak s Obamom

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u četvrtak u Washingtonu na 59. Nacionalnom molitvenom doručku na kojem su sudjelovali predsjednik SAD-a Barack Obama, članovi američkog Kongresa te visoki dužnosnici i predstavnici diplomatskog zbora iz više od 130 zemalja svijeta, priopćio je MVPEI.

Nacionalni molitveni doručak održava se u Washingtonu prvog četvrtka u veljači još od predsjednika Eisenhowera, 1953. godine. Zamišljen je kao forum za okupljanje političkih, društvenih i poslovnih čelnika svijeta kako bi dodatno unaprijedili međusobne odnose.

Također je izrazio zadovoljstvo uslijed sutrašnjeg potpisivanja Sporazuma o zračnom prometu te konstatirao kako će njegova primjena pozitivno utjecati na daljnji razvoj turističke suradnje. S tim se složila posebna savjetnicaElizabeth Sherwood-Randall, ističući kako podupire naša nastojanja oko programa izuzeća od viza.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji, Jandroković je upoznao posebnu savjetnicu i s regionalnom konferencijom o trgovini i ulaganjima koja će se u zajedničkoj organizaciji hrvatskih vlasti i veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj održati od 4. do 6. travnja u Dubrovniku.

Sugovornici su posebno izrazili zadovoljstvo razvijenom i aktivnom obrambenom suradnjom dviju država, a pritom je Sherwood-Randall osobito naglasila izuzetnu suradnju i učinak pripadnika Hrvatske vojske u misiji ISAF u Afganistanu.

Bilo je riječi i o aktualnom političkom stanju u regiji jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na postizbornoj situaciji u BiH, pri čemu je rekla kako SAD cijene konstruktivnu ulogu Hrvatske u BiH.

Ministar Jandroković informirao je savjetnicu Sherwood-Randall i o trenutnom stanju bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Srbije te podsjetio na konkretne primjere regionalne suradnje kojima Hrvatska nastoji pridonijeti jačanju mira i stabilnosti na jugoistoku Europe, kaže se na kraju priopćenja.