'brexiteri' je se odriču

Napeto u parlamentu: Theresa May žestoko se bori, ali izgleda da je već prekrižena

15.11.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Zastupnici britanske konzervativne stranke započeli su u četvrtak podnositi zahtjeve za glasanje o povjerenju britanskoj premijerki Theresi May, prenose u četvrtak britanski mediji

Povjerenje premijerki bit će na kušnji ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48.

Zahtjevi se podnose u obliku pisma tzv. odboru 1922, svojevrsnom klubu zastupnika konzervativaca u parlamentu.

Po BBC-ju, odboru još nije stiglo 48 pisama.

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak u parlamentu brani sporazum o brexitu, odnosno o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a.

Ona je zastupnicima poručila da je u pregovorima s EU o razlazu "djelovala u nacionalnom interesu".

Bilo bi "u potpunosti neodgovorno" odustati od 'backstopa', kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament, što bi trebalo biti 10. prosinca.

May je upozorila zastupnike da ne glasuju protiv sporazuma jer bi "to sve vratilo na početak".

May je u četvrtak pretrpjela težak udarac kada je nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade jer nisu zadovoljni sporazumom koji je postigla.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.