saziva se izvanredan summit

EK poziva Europsko vijeće da potvrdi "odlučujući napredak" u pregovorima o izlasku Britanije

14.11.2018 u 22:29

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu navečer preporučila zemljama članicama da potvrde da je u pregovorima o izlasku Velike Britanije postignut "odlučujući napredak" što omogućava zaključivanje sporazuma.

S tim u vezi, u četvrtak ujutro glavni pregovarač EU-a Michel Barnier sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji bi trebao sazvati izvanredni summit 27 zemalja članica na kojem bi sporazum mogao biti zaključen.

Summit će najvjerojtnije biti sazvan za 25. studenoga.

Nakon što je britanska vlada prihvatila nacrt sporazuma o izlasku iz EU-a, Barnier je na konferenciji za novinare ustvrdio da "ovaj sporazum predstavlja odlučujući, ključni korak za završtak pregovora".

Odmah nakon što je u Londonu premijerka Theresa May objavila da je njezina vlada prihvatila nacrt sporazuma, Europska komisija ga je objavila na svojoj internetskoj stranici. 

Pošto je nacrt sporazuma prošao na vladi, očekuje se teška bitka u britanskom parlamentu, koji ga također mora odobriti. 

Prema nacrtu dogovora, najteže pitanje u pregovorima - pitanje granice na irskom otoku - riješeno je na način da će Velika Britanija i EU činiti jedinstveni carinski teritorij dok se ne postigne konačni sporazum. Na taj način će se izbjeći tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske na što su se obje strane obvezale na samom početku pregovora kako bi sačuvali mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Velika Britanija izlazi iz EU-a 29. ožujka sljedeće godine, nakon čega je dogovoreno prijelazno razdoblje do kraja 2020. godine, tijekom kojeg Ujedinjena Kraljevina ostaje dio jedinstvenog tržišta i carinske unije. 

Obje strane su se dogovorile da će učiniti sve da postignu konačni dogovor o irskoj granici do 1. srpnja 2020. godine.

Ako to ne bude slučaj EU i Velika Britanija zajedničkim dogovorom mogu produljiti prijelazno razdoblje. Alternativno, od siječnja 2021. godine primjenjivat će se dogovoreno privremeno rješenje o zajedničkom carinskom teritoriju.