NEDALEKO VUKOVARA

Kontroliranom eksplozijom uništena zrakoplovna bomba

21.04.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Kontroliranom eksplozijom izvedenom na njivi kod Vukovara stručnjaci MUP-a uništili su danas u 11,27 sati 250 kilograma tešku zrakoplovnu bombu FAB 250 M 72 jugoslavenske proizvodnje zaostale iz agresije na Hrvatsku, potvrdio je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

'Prethodno je bomba transportirana u kamionskoj prikolici osiguranoj vrećama s pijeskom od silosa 'Đergaj' do mjesta uništenja u rupi na njivi dubokoj tri metra, a u vrijeme transporta kao i eksplozije, promet državnom cestom D 55 Vinkovci-Vukovar nakratko je obustavljen', rekao je Domagoj Džigumović te dodao da je i stanovništvo obližnjeg sela Bršadin upozoreno da ne izlazi iz kuće.

Zrakoplovna bomba sadržavala je oko 100 kilograma TNT eksploziva, bila je duga 1,5 metara, široka 33 centimetra, a neeksplodirana se zaglavila u metalnom lijevku ćelije silosa 'Đergaj' kod Vukovara gdje se na pet metara visine iznad tla, više od 21 godine, nalazila neotkrivena.

Otkrili su je početkom prosinca 2012. godine skupljači sekundarnih sirovina i o nalazu izvijestili policiju. Zbog loših vremenskih uvjeta ove zime, vađenje i uništavanje bombe odgađalo se sve do ovoga vikenda. U međuvremenu, mjesto pronalaska bombe policija je danonoćno osiguravala.

Tijekom jučerašnjega dana bomba je izvađena iz lijevka silosa, položena na posebno izrađena kolica i prebačena na kamionsku prikolicu.

U dvodnevnoj akciji vađenja i uništavanja bombe sudjelovali su stručnjaci MUP-a, PU zagrebačke i PU vukovarsko-srijemsku, akciju je tehnički podržala i Vukovarsko-srijemska županija, a ukupni troškovi dvodnevne akcije iznosili su oko 80.000 kuna