gradsko vijeće

Konstituirana splitska vlast: Centar će većinu u Gradskom vijeću tvoriti sa SDP-om, Most odbio suradnju

29.07.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Splitska vlast konstituirana je prvom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj je vladajuća većina formirana s 15 vijećnika stranke Centar Ivice Puljka i dva vijećnika SDP-a. Stranka Most, s kojom je Puljak intenzivno surađivao u prvoj godini mandata do izvanrednih izbora, po njegovim riječima odbila je daljnju suradnju

'Centar će većinu u Gradskom vijeću tvoriti s SDP-om, koji je pristao na način vođenja grada na koji smo to dosad činili. Most je odbio biti dijelom većine', kazao je uoči Puljak konstituirajuće sjednice.

Tvrdi da Most nije prihvatio ponudu za mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća i koordiniranje gradskih projekata koje su sami označili važnima. 'Nama je žao, ali to je njihova odluka', dodao je splitski gradonačelnik.

'S gradonačelnikom praktički nismo imali ozbiljne razgovore, on je od početka osigurao većinu s SDP-om. Mi nastavljamo kao i do sada, bez obzira što smo u oporbi. Nećemo biti destruktivci i neracionalni kritičari. Nastavljamo raditi za dobrobit grada, gradonačelnik će imati našu podršku za dobro i konkretno. I iz oporbe možemo biti učinkoviti', rekao je novinarima Josip Markotić iz Mosta.

Do apsolutne većine u Gradskom vijeću Puljku je nedostao samo jedan vijećnik, a pronašao ga je u SDP-u, stranci koju je prije nekoliko mjeseci sam izbacio iz vladajuće većine jer su navodno željeli trgovati direktorskim mjestima u gradskim tvrtkama. Sada će suradnja navodno biti potpuno drugačija.

  • +4
Konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Splita Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Željko Domazet (Centar), za jednog potpredsjednika Nenad Uvodić iz Centra, dok će mjesto potpredsjednika koje pripada oporbi zauzeti nesuđeni HDZ-ov gradonačelnik Zoran Đogaš, formalno nezavisni vijećnik.

Osim vladajuće većine, za ove prijedloge glasali su i vijećnici HDZ-a, protiv je bilo njih dvoje iz Kerumovog HGS, dok su suzdržani ostali vijećnici Mosta i Domovinskog pokreta.

Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će se prva radna sjednica Gradskog vijeća zakazati za 11. kolovoza.