BIZARNO IZLAGANJE

Kongres na Brijunima zgrozio Rode: Brojali su maternice koje će spasiti Hrvatsku

08.09.2017 u 14:43

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je 17 posto neplodnih parova, a godišnje se uz pomoć metoda medicinski pomognute oplodnje (MPO) rodi oko 1200 djece, pa su pozitivan utjecaj MPO-a i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj glavne teme ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji, koji se održava na Brijunima

Organizatori kongresa su Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju i Hrvatski liječnički zbor, a tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u MPO-u, priopćili su u petak organizatori.

'S obzirom da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća',  istaknula je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

'Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u MPO, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima', kazala je Pavičić Baldani.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.

Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće i živorođenosti, tj. porođaja u odnosu na embrio transfer. Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom pa, s obzirom na okolnosti, možemo biti vrlo zadovoljni, rekao je Šimunić.

Najuspješnije metode MPO-a - IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 posto, dok je danas gotovo 10 puta veća, pa se uzroci dugotrajne neplodnosti u 80 posto slučajeva liječe upravo tim metodama.

Prvi kongres na temu humane reprodukcije u Hrvatskoj održan je prije 22 godine. Otada su u Hrvatskoj gostovali mnogi svjetski stručnjaci i to zahvaljujući ugledu organizatora, prvenstveno Hrvatskog društva ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, Šimunića i Pavičić Baldani.

Ove su godine organizatori posebnu pažnju posvetili očuvanju okoliša, pa je pokrovitelj kongresa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala, poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna, a cilj je u budućnosti organizirati 1. Ekološki održivi medicinski kongres u Hrvatskoj koji bi imao certifikat ISO 20121, ističu organizatori.

Izlaganje koje je zgrozilo Rode: Jezivo prebrojavanje maternica

No, izlaganje na kongresu zgrozilo je udrugu roditelja RODE koja je na svojem Facebooku objavila fotografiju s izlaganja na temu 'revitalizacijskog potencijala Hrvatske', na kojoj je 'pobrojano' fertilno stanovništvo.

'Je li samo nama jezivo ovo prebrojavanje maternica koje će spasiti Hrvatsku', stoji u Facebook statusu.

'Zaboravili su navesti koliko bi djece trebala roditi svaka fertilna ženska jedinka da bi spasili Hrvatsku', jedan je od komentara na postavljenu fotografiju.

Druge je pak rasprava  podsjetila na knjigu i istoimenu seriju 'Sluškinjina priča', gdje su žene svedene na ulogu strojeva za rađanje, odnosno služenje muškarcima.