KLJUČ KATASTROFE

Konačno otkrivena tajna snage japanskog cunamija!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 12.12.2013 15:43
  • Objavljeno 10.12.2013 u 09:32
Tsunami Japan Iwaki

Tsunami Japan Iwaki

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Tanak sloj gline ispod dna oceana bio je ključan razlog zbog kojeg je cunami koji je pogodio Japan 2011. bio tako snažan, pokazala su nova istraživanja

Tim znanstvenika pod vodstvom Freda Chestera, profesora geologije na Sveučilištu Texas A&M, izbušio je uz pomoć istraživačkog broda Chikyu tri rupe u Japanskoj brazdi 240 kilometara istočno od obala Japana 13 mjeseci nakon razornog potresa i cunamija.

Prikupljeni uzorci tla otkrili su da u rasjedu postoji tanak sloj gline koja apsorbira vodu i u klizanju ploča djeluje kao sredstvo za podmazivanje.

'Očito skliska glina u rasjedu smanjuje lomljenje kada se ploče počnu kretati', rekao je Chester i dodao: 'To je vjerojatno pridonijelo velikom pomicanju morskog dna u brazdi koje je pokrenulo cunami. Ona je skliskija nego što je itko vjerovao u to.'

Potres Tohoku dogodio se na granici između dviju tektonskih ploča. Jedna od njih podvukla se pod drugu oko 46 metara, što je najveće klizanje dosad izmjereno u potresu.

Potres Tohoku i veliki cunami smatraju se jednom od najrazornijih i najskupljih prirodnih katastrofa u novijoj povijesti.

S magnitudom 9,0 bio je to najsnažniji potres koji je uzdrmao Japan i jedan od pet najsnažnijih od 1900. godine, otkada postoje precizna mjerenja. U katastrofi je poginulo 15.800 ljudi, uglavnom zbog utapanja, raseljeno je 340.000, a oštećeno je oko 600.000 kuća i zgrada. Svjetska banka procijenila je štete na oko 235 milijardi USD. Potres je pomaknuo Zemljinu os za 17 centimetara, ubrzao je okretanje planeta i pomaknuo glavni japanski otok za oko 2,4 metra.

Graphic News

Graphic News

Izvor: tportal.hr / Autor: Graphic News


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!