REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Konačno lako testiranje najubojitijeg raka!

03.08.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Znanstvenici su konačno uspjeli razviti jednostavan test urina koji bi trebao omogućiti mnogo ranije dijagnosticiranje ubojitog raka gušterače

Rak gušterače uglavnom se otkriva prekasno, u uznapredovaloj fazi, tako da samo tri posto oboljelih uspije preživjeti pet godina od postavljanja dijagnoze. U prvoj godini od dijagnosticiranja u prosjeku umire oko 75 posto oboljelih.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novih slučajeva. Po tome je ta novotvorina osma po redu. No po smrtnosti je na četvrtom mjestu. Iznimno je opasan zbog manjka simptoma koji upućuju na ozbiljno stanje te zbog toga što je gušterača vrlo važan organ bez kojeg je nemoguće živjeti. Češći je kod muškaraca, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se u dobi od 60 do 80 godina. Kirurški zahvat odstranjivanja jedini je spas za pacijente. No kod više od 80 posto oboljelih rak se u trenutku dijagnosticiranja već proširio, tako da ga je nemoguće ukloniti. Faktori rizika su obiteljska povijest bolesti, odnosno geni, pušenje, pretilost i dijabetes.

Od raka gušterače umro je i utemeljitelj Applea, milijarder Steve Jobs.

U novom istraživanju, predstavljenom u časopisu Clinical Cancer Research, znanstvenici su otkrili proteinski potpis koji je u mokraći prisutan samo kod oboljelih. Britanski i španjolski stručnjaci proveli su ga na uzorku od 500 ljudi, od kojih je oko 200 imalo rak gušterače, dok su drugi bili zdravi ili su bolovali od drugih oblika raka ili kroničnog pankreatitisa. Od 1.500 bjelančevina pronađenih u uzorcima mokraće kod oboljelih od raka gušterače, tri - LYVE1, REG1A i TFF1, zabilježene su u mnogo višim razinama. Test je pokazao 90-postotnu točnost.

Koautor studije, prof. Nick Lemoine iz Barts Cancer Instituta, kaže da je otkriće vrlo uzbudljivo jer bi trebalo omogućiti uspješnije liječenje ove opake bolesti.

'Rak gušterače obično se dijagnosticira kad je već u terminalnoj fazi. Kod slučajeva postavljanja dijagnoze u drugoj fazi preživljavanje je oko 20 posto, a otkrije li se dok je još vrlo malen, u prvoj fazi, preživljavanje je i do 60 posto', rekao je.

U liječenju raka gušterače nije bilo većih pomaka puna četiri desetljeća.