SOLIDNO POVEĆANJE

Evo koliko savjetnika imaju premijer i drugi ministri te koliko ih plaćamo

05.04.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Čak 29 posebnih savjetnika pomaže premijeru i drugim ministrima, navedeno je u odgovoru Vlade na zastupničko pitanje SDP-ova Siniše Hajdaša Dončića. Odgovor Vlade otkriva i koliko su savjetnici plaćeni

Iako je Vlada na pitanje o savjetnicima odgovarala već ranije, dok je u vladajućoj koaliciji sjedio Most, čini se da se u godinu dana broj posebnih savjetnika ipak povećao. Točnije, u Vladi i ministarstvima u samo godinu dana zaposleno je sedam novih savjetnika.

Premijer Andrej Plenković, stoji u odgovoru Vlade, ima dva savjetnika - Ivanu Vukov, koja ga savjetuje oko unapređenja javnih politika, te Krešimira Macana za strateško komuniciranje. Vukov, koja u Vladi radi od ožujka 2017., mjesečno je plaćena 9000 kuna neto, a isti iznos od početka ove godine dobiva i Macan.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić od veljače 2017. ima jednog savjetnika - Ivana Baraća, koji je savjetuje oko digitalizacije gospodarstva. Barać je mjesečno plaćen 4000 kuna neto.

Damir Krstičević, koji predsjeda Ministarstvom obrane, a i na dužnosti je potpredsjednika Vlade, ima četiri savjetnika. Dragutin Repinac od listopada 2016. Krstičevićev je savjetnik za poslove obrambenog resora, a mjesečno je plaćen 9000 kuna neto. Za obrambeni resor kao savjetnik u studenom 2016. zaposlen je i Ivica Ušljebrk, koji je prvotno bio plaćen 7000 kuna neto, a danas mu je plaća tisuću kuna viša. Božo Kožul savjetuje Krstičevića u poslovima iz djelokruga potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i djelokruga ministra obrane, i to od studenog 2016., za što je prvotno primao 7000 kuna neto, a danas mu plaća iznosi 10.000 kuna mjesečno. Bez naknade, Krstičevića od studenog 2016. savjetuje i general Ante Gotovina.

Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića savjetuje dvoje ljudi. Mladen Markač bez naknade od lipnja 2017. savjetuje Božinovića oko pojedinih poslova iz djelokruga Ministarstva, dok za 5000 kuna neto od listopada 2017. Filip Dragović radi kao savjetnik za potrebe predlaganja rješavanja pojedinih pitanja iz djelokruga rada Ministarstva.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić od kraja srpnja 2017. zapošljava četiri posebna savjetnika. Hrvoje Meštrić za 2000 kuna mjesečno radi kao savjetnik za poslove usklađivanja provedbe pojedinih projekata iz područja upravljanja operativnim programima Europske unije, a Ante Vučić za 6000 kuna neto savjetuje ministra oko pripreme prijedloga projekata iz područja mirovinskog sustava. Ivanka Springer, savjetnica za poslove pripreme prijedloga pojedinih projekata iz područja tržišta rada, te Darko Cesar, savjetnik za poslove pripreme prijedloga pojedinih projekata iz područja radnih odnosa, rade bez naknade.

  • +4
Krešimir Macan Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Za 7500 kuna mjesečno ministra turizma Garija Cappellija od početka 2017. savjetuje Veljko Mudrić, savjetnik za poslove praćenja i provedbe Strategije razvoja turizma do 2020. godine.

Dva savjetnika zapošljava i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dubravka Jadro savjetnica je za pravne poslove od 7. studenoga 2016. godine, za što prima naknadu od 7000 kuna neto mjesečno. Za financijske poslove kao savjetnik je zadužen Mate Car, koji od studenog 2016. prima naknadu od 9000 kuna mjesečno.

Dva savjetnika ima i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Bivši šef Hrvatskih željeznica Branimir Jerneić besplatno savjetuje Butkovića za pripremu prijedloga i usklađivanje provedbe projekata vezanih uz financijsko restrukturiranje društava i suradnju s međunarodnim financijskim institucijama, na restrukturiranju društava iz nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te projekata iz područja prometa, kao i suradnje sa Svjetskom bankom. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i pravni zastupnik HDZ-a u slučaju Fimi media Damir Sesvečan od lipnja 2017. za 5000 kuna mjesečno radi kao savjetnik za poslove savjetovanja o zakonskim prijedlozima i inicijativama iz djelokruga rada Ministarstva, kao i ustanova i trgovačkih društava iz nadležnosti Ministarstva.

Jedan od javnosti poznatijih savjetnika, Ladislav Ilčić savjetuje ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek na temu radnih prava i statusa umjetnika te u pripremi donošenja novog Zakona o umjetnicima i novog Zakona o financiranju kulture od studenog 2017., i to za 4000 kuna mjesečno. Uz to, kao savjetnik za 4000 kuna od rujna 2017. radi Miljenko Domijan u resoru zaštite kulturne baštine.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tri savjetnika rade u resoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Tako Tomislava Ćorića oko opće politike i međunarodne suradnje na području zaštite okoliša i energetike od rujna 2017. savjetuje Ivo Ivančić, i to za 2500 kuna mjesečno. Jednaku naknadu od rujna prošle godine prima i Dinko Sinčić, savjetnik za gospodarenje otpadom. U resoru energetike ministra savjetuje Vedran Gaće uz naknadu od 5000 kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac ima dva savjetnika - Zvonimira Savića za poslove savjetovanja vezano uz izradu strateških razvojnih planova, strateško planiranje i koordinaciju fondova Europske unije od 1. srpnja 2017. godine (naknada za rad 6000 kuna neto mjesečno) i Marka Lončarevića za velike strateške projekte od 15. ožujka 2018. godine (naknada za rad 6000 kuna neto mjesečno).

Maro Alavanja i Tamara Perišin savjetnici su ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Dok Perišin od kraja lipnja 2017. ministricu savjetuje bez naknade i to o temama prava, akademske mobilnosti i izvrsnosti u Europskoj uniji, Alavanja ju za 4000 kuna mjesečno savjetuje po pitanju odnosa s javnošću.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić može se pohvaliti s dva posebna savjetnika, a oni su na svoja radna mjesta stigli prije nekoliko dana, točnije 1. travnja. Na području ribarstva savjetuje ga bivši dugogodišnji šef Ceha ribara Tonči Božanić, za naknadu od 2000 kuna mjesečno, a o području zaštite životinja bez naknade ministra savjetuje predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.