EKOLOŠKA KATASTROFA

Konačan čep na bušotini u Meksičkom zaljevu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2010 08:49
  • Objavljeno 04.08.2010 u 08:42
Nafta Meksički zaljev

Nafta Meksički zaljev

Izvor: tportal.hr / Autor: YouTube.com

Britanska tvrtka British Petroleum (BP) pokrenula je operaciju konačnog začepljavanja bušotine u Meksičkom zaljevu iz koje istječe nafta i prijeti Sjedinjenim Državama ekološkom katastrofom, pomoću postupka "static kill" kod kojega se u bušotinu ubrizgava mulj.

Pošto su proveli "probno ubrizgavanje", inženjeri naftne tvrtke pokrenuli su operaciju u Meksičkom zaljevu kasno navečer u utorak. "Svrha operacije je olakšati ponovno začepljavanje i izolaciju bušotine", iz koje curi nafta, ističe BP u priopćenju.

Postupak "static kill" sastoji se u ubrizgavanju tekućine i krutih tvari u oštećenu bušotinu koja se zatim zalijeva cementom.

Operacija bi se mogla završiti u srijedu. No ovakav se postupak dosad nije primjenjivao, a slična inicijativa je propala koncem svibnja.

Posljednja mogućnost je "bottom kill" koja bi se mogla iskušati sredinom kolovoza. Sastoji se u tome da se osposobe dvije pomoćne bušotine u koje će nafta pritjecati ispod morskog dna.

"Bottom kill" će omogućiti da se potvrdi uspjeh "static killa" ili pak da se ponovno pokuša cementirati bušotinu preko jedne pomoćne bušotine.

Iz bušotine Deepwater Horizon ispred obale Louisiane dosad je iscurilo oko 4,9 milijuna barela nafte, ili 780 milijuna litara, od čega je prikupljeno 800.000 barela (127 milijuna litara).

Po američkom zakonu BP bi mogao biti kažnjen sa 1.100 do 4.300 dolara po barelu nafte koja je iscurila a nije prikupljena, ako se utvrdi da je tvrtka kriva za nemar, ukupni iznos kazne mogao bi se popeti na 17,6 milijarda dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi