IZBORI U GRAZU

Komunisti rasturaju u omiljenoj šoping-destinaciji Hrvata

06.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

U nedjelju su održani lokalni izbori u Grazu, po veličini drugom gradu Austrije. Najviše je glasova - 38 posto - dobila Narodna stranka Austrije (ÖVP), a druga je politička snaga u gradu Komunistička partija Austrije (KPÖ) s 20 posto podrške. Otkrivamo kako je omiljena šoping-destinacija Hrvata postala komunistička utvrda Austrije

Gradonačelnik Graza Siegfried Nagl uvjerljivo je četvrti put pobijedio na lokalnim izborima, njegova Narodna stranka s 38,2 posto osvojila je četiri posto više glasova u odnosu na prethodne izbore, što je pretvoreno u mandate 19 od 48, koliko ih ima gradska skupština. Nagl će sada biti u prilici birati s kojom će strankom sastaviti gradsku vladu, a na raspolaganju su mu koalicija s ekstremno desnim FPÖ-om (15,8 posto, tj. sedam mandata) s jedne strane, ili pak savez sa Zelenima (10,5 posto, tj. pet mandata) i socijaldemokratima (10,1 posto tj. pet mandata), koji su se pak na ovim izborima izgubili pet posto podrške. Nagl zasad nije veliki zagovornik koalicije s FPÖ-om, pa najvjerojatnije slijede komplicirani pregovori o tročlanoj crno-zeleno-crvenoj koaliciji, a jedino što je sigurno jest to da će novi stari gradonačelnik Graza imati žestoku komunističku opoziciju.

Naime, KPÖ je na ovim izborima uspio obraniti svoj izvrstan rezultat s prethodnih te s 20 posto glasova osvojiti 10 mandata, a liderica komunista iz Graza Elke Kahr jedna je od najpopularnijih političarki u drugom po veličini gradu Austrije, poznatom i kao sveučilišnom središtu. Iz hrvatske perspektive to izgleda pomalo nevjerojatno, no činjenica je da je u omiljenoj šoping-destinaciji Hrvata, 150 kilometara od Zagreba, jedna komunistička stranka dobila 20 posto glasova na izborima.


KPÖ je osnovan 1918., a nakon Drugog svjetskog rata bio je zastupljen u austrijskom parlamentu Nationalratu do 1959., a u pokrajinskim parlamentima prelazio je prag do 1970-ih. Uslijedila su desetljeća političke margine i unutarnjih sukoba,tijekom kojih se natjecao na izborima, ali nikad nije uspio prijeći izborni prag, sve dok pomlađen i donekle reformiran nije 2003. dobio 20 posto na lokalnim izborima u Grazu, a onda 2005. i četvero zastupnika u štajerskom pokrajinskom parlamentu. KPÖ je uspio profitirati od trajnih sukoba unutar lokalnih socijaldemokrata koji su se kroz nekoliko mandata pretvorili u trajnog manjeg partnera Narodne stranke te su lijevi glasači počeli redovito glasati za komuniste.

KPÖ je u Grazu stekao popularnost je svi njegovi gradski zastupnici dio svoje plaće doniraju u socijalne svrhe, a naročito su se istaknuli promoviranjem socijalne stambene politike koja je odlično odjeknula među glasačima zabrinutim za rast cijena stanovanja.

Prva komunistica Graza Elke Kahr poznata je i po svojoj odličnoj komunikaciji s građanima pa su najtiražnije austrijske novine Krone Zeitung dan prije izbora razmatrali i mogućnost da 'Graz dobije gradonačelnicu iz KPÖ-a'. To bi bilo moguće kad bi komunisti, socijaldemokrati i Zeleni dobili toliko glasova da sastave većinu u skupštini od 48 mjesta, no katastrofalan rezultat SPÖ-a je ukinuo tu mogućnost. Komunistima neskloni Krone Zeitung piše da se pred uredom Elke Kahr svaki dan mogu susresti građani Graza koji traže neku vrstu pomoći, a 20 posto osvojenih glasova svjedoči kako mnogi od njih nisu otišli razočarani.

Kritičari pak upozoravaju da to što KPÖ radi u Grazu nije održiva socijalna politika, no glasači ipak honoriraju to što Kahr od šest tisuća eura svoje plaće zadržava tek 1.900 eura, a ostatak dijeli potrebitim građanima

Kahr je odlično iskoristila i činjenicu da je sredinom prošle godine u gradskoj skupštini izabrana za zamjenicu gradonačelnika nakon iznenadnog povlačenja socijaldemokratkinje Martine Schröck. Njemački tjednik Die Zeit opisuje Kahr kao ljubaznu marksisticu, a dio njezina uspjeha među glasačima temelji se i na tome što nigdje ne putuje s pratnjom te izbjegava slikanje na glamuroznim događajima, nego je uvijek otvorena za razgovor s građanima. Sociolog sa sveučilišta u Grazu Christian Fleck objašnjava da je KPÖ uspio privući glasače 'kamuflirajući svoje komunističke parole u pseudokršćansku ljubav prema bližnjem'.

'Komunizam u Štajerskoj ne poziva na revoluciju, nego se zalaže za socijalnu svijest', piše Die Zeit i citira zaposlenike gradske uprave koji hvale komunisticu Kahr i njezinu politiku kao primjer 'onoga što bi trebala biti socijalna svijest'.