pokazala se potreba

Komora inženjera građevinarstva predložit će ustroj interventne inženjerske službe

30.12.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Hrvatska komora inženjera građevinarstva uputit će Vladi prijedlog da se ustroji interventna inženjerska služba u sklopu Civilne zaštite, koju trebaju voditi educirani inženjeri statičari, priopćeno je u srijedu iz te komore.

Predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec ističe da razorni potres koji je pogodio Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju ponovno upozorava na iznimnu važnost sigurne i kvalitetne izgradnje zgrada, u skladu s važećim seizmičkim propisima.

Tako izgrađene zgrade u ovom vrlo snažnom potresu pokazale su se sigurnima za ljude i nisu pretrpjele značajna oštećenja, kaže te upozorava da je kod starijih zgrada, izgrađenih od cigle, nužno njihovo redovito održavanje i da je potrebno njihovo konstrukcijsko ojačanje, u skladu s propisima.

"Većina Hrvatske se nalazi na trusnom području te će Komora inženjera građevinarstva uputiti Vladi RH prijedlog da se hitno u sklopu Civilne zaštite ustroji interventna inženjerska služba, koju trebaju voditi educirani inženjeri statičari. Ta interventna inženjerska služba bi, u slučaju novih potresa, kao i drugih elementarnih nepogoda, bila spremna odmah se mobilizirati, organizirati i ustrojiti timove za aktivnosti na terenu pogođenom potresom ili drugom elementarnom nepogodom”, naglasila je Dražin Lovrec. 

U priopćenju se dalje ističe da su inženjeri statičari, članovi Komore, odmah nakon prvog potresa u ponedjeljak krenuli na pogođeno područje i počeli provoditi hitne preglede oštećenih zgrada.

Kada je jučer u podne udario razorni potres inženjeri su bili već na terenu i, nažalost, dvoje inženjera građevine je teže ozlijeđeno, navodi se u priopćenju. Oni su medicinski su zbrinuti i otpušteni na kućnu njegu. S njima su bili u timu i kolega arhitekt, koji je također ozlijeđen, kao i kolegica geodetkinja koja je prošla bez ozljeda.

Komora će Vladi RH predložiti da država s inženjerima, koji će u sljedećim tjednima provoditi hitne preglede oštećenih građevina, sklopi ugovor kojim bi ih se istovremeno osiguralo u slučaju nesreće na radu, poput ove koja se dogodila članovima Komore u utorak u Petrinji, zaključuje se u priopćenju.