nova odgoda

Komisija očekuje da je London što prije obavijesti o sljedećim potezima

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 09:50
  • Objavljeno 19.10.2019 u 17:15
Michel Barnier, glavni europski pregovarač za Brexit i Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije

Michel Barnier, glavni europski pregovarač za Brexit i Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Europska komisija u subotu je 'primila na znanje' rezultate glasanja britanskih zastupnika kojim se privremeno odgađa izjašnjavanje parlamenta o sporazumu o Brexitu te je od vlade premijera Borisa Johnsona zatražila informacije o sljedećim potezima.

"Na britanskoj je vladi da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima", tvitala je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, nedugo nakon događaja u britanskom parlamentu.

Britanski parlament izglasao je u subotu s 322 glasa za i 306 protiv amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s Europskom unijom.

Predloženi amandman osiguranje je da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Johnson je u raspravi koja je prethodila glasanju rekao da bi "otimanje prilike" da se danas glasa o sporazumu bila "ogromna šteta" i pozvao je Letwina da povuče amandman.

Britanski premijer je poručio zastupnicima da neće biti odgode Brexita te da postoji jedino izbor između njegova sporazuma i brexita bez sporazuma.

Johnson je također kazao da neće produžiti tranzicijsko razdoblje poslije prosinca 2020.

Za vrijeme tranzicijskog razdoblja, Velika Britanija neće biti članica EU-a, ali će i dalje europska regulativa biti na snazi u Velikoj Britaniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!