DRAMA U VELIKOJ BRITANIJI

Zastupnici ponizili Johnsona, odgođeno glasanje o sporazumu o Brexitu

19.10.2019 u 16:18

Bionic
Reading

Zastupnici u britanskom parlamentu su nanijeli ponižavajući poraz Borisu Johnsonu nakon što su usvojili amandman kojim je glasovanje o njegovu sporazumu o Brexitu koji je sklopio u četvrtak s čelnicima Europske unije odgođeno, javlja The Guardian. Riječ je o amandmanu koji je podnio Oliver Letwin, bivši konzervativni zastupnik. Za prihvaćanje amandmana glasala su 322 zastupnika, a 306 ih je bilo protiv.

BBC piše kako bi se novo glasanje o premijerovu sporazumu moglo održati u ponedjeljak, ovisno o odluci predsjednika donjeg doma, dok Reuters prenosi kako je Johnson najavio glasanje u utorak.

Letwin je u subotu, na izvanrednoj sjednici parlamenta, rekao da je nedogovorna teza premijera Borisa Johnsona o izboru između samo dva rješenja: sporazuma o Brexitu i Brexita bez sporazuma.

U raspravi na izvanrednoj sjednici parlamenta sazvanoj kako bi zastupnici potvrdili njegov sporazum o Brexitu koji je u četvrtak u zadnji trenutak dogovorio s Bruxellesom, Johnson je pozvao Letwina da povuče svoj amandman kojim traži odgodu današnjeg glasanja, ali je ovaj to odbio.

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Prihvaćanje Letwinova amandmana odgodilo je glasanje o Johnsonovu sporazumu sve dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje o sporazumu.

"Premijer ima strategiju. On želi reći svim kolebljivcima: 'ili moj sporazum ili nema sporazuma, glasajte za implementaciju zakona ili ćemo propasti'", rekao je Oliver Letwin na sjednici britanskog parlamenta.

"Ne možemo biti sigurni da će ta premijerova prijetnja funkcionirati. Ja, usprkos podršci premijerovu sporazumu, ne vjerujem da je odgovorno izložiti naciju riziku tom prijetnjom", zaključio je Letwin.

Johnson je ponovio da neće ponovno pregovarati s EU-om.

"Neću s EU-om pregovarati o odgodi niti me zakon prisiljava da to učinim", kazao je Johnson nakon glasanja.

"Svojim prijateljima i kolegama u EU-u ću reći isto ono što sam govorio svima ostalima u posljednjih 88 dana koliko služim kao premijer: nova odgoda je loša za ovu državu, Europsku uniju i demokraciju".

Čelnik laburista Jeremy Corbyn poručio je da se premijer mora "pridržavati zakona" i zatražiti od EU-a odgodu Brexita.

Johnson je kazao da će vlada idućeg tjedna predložiti zakonske prijedloge potrebne za britanski izlazak iz EU-a 31. listopada.

Rezultati glasanja o Letwinovu amandmanu bili su "vrlo tijesni" te se nadam da će zastupnici podržati sporazum "velikom većinom", rekao je Johnson.

Zastupnik DUP-a, sjevernoirskih unionista, Sammy Wilson sugerirao je u svom izlaganju da će zastupnici njegove stranke podržati Letwinov amandman ili svojim glasanjem utjecati na vladinu politiku prema Sjevernoj Irskoj.

"Mi ne bismo ispunili našu dužnost, ako ne bismo iskoristili svaku dostupnu strategiju u pokušaju da dobijemo jamstva, promjene i izmjene koje bi osigurale interese Ujedinjenog Kraljevstva i njegovih sastavnih dijelova", kazao je Wilson.

Bivša britanska premijerka Theresa May podržala je u parlamentu Johnsonov sporazum te je kazala da osjeća "deja vu".

"Ako želite da ova zemlja krene naprijed, glasajte za sporazum", zaključila je May.

  • +13
Prosvjed protiv Brexita u Londonu u subotu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES