dobrobit ljudi

Komisija i Grčka dogovorile plan za novi prihvatni centar na Lezbosu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2020 16:27
  • Objavljeno 03.12.2020 u 16:27
Lezbos

Lezbos

Izvor: EPA / Autor: ORESTIS PANAGIOTOU

Europska komisija dogovorila je u četvrtak s grčkim vlastima i agencijama EU-a detaljan plan za uspostavu novog prihvatnog centra za migrante na otoku Lezbosu do početka rujna 2021., nakon što su u rujnu požari uništili kamp u Moriji

U potpisanom memorandumu utvrđuju se odgovornosti i područja suradnje između Komisije, grčkih vlasti i agencija EU-a uključujući razvoj i izgradnju prihvatnog centra, bolje upravljanje dolascima, neometane postupke traženja azila i vraćanja te mjere integracije, uvjete prihvata u skladu s pravom EU-a te odgovarajuće osposobljavanje, kapacitete i planiranje osoblja, navodi Komisija u priopćenju.

Dogovor se nadovezuje na sredstva EU-a u iznosu od 121 milijun eura koja su Grčkoj dodijeljena prošli mjesec za izgradnju triju manjih prihvatnih centara na otocima Samosu, Kosu i Lerosu te koji bi trebali biti dovršeni do rujna 2021.

  • +5
  • +2

Izbjeglice u kampu Moria na otoku Lezbos

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

„Današnjim dogovorom Europa i Grčka blisko surađuju za dobrobit ljudi na tim otocima. Osigurat ćemo primjerene uvjete za migrante i izbjeglice, kao i potporu za zajednice na grčkim otocima. Radi se i o brzim i pravednim postupcima kako bi centri služili svrsi kao lokacija za privremeno zaustavljanje prije povratka ili integracije. Upravljanje migracijama europski je izazov i danas provodimo europsku solidarnost u praksi”, izjavila je tim povodom predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!