NAKON 11.500 GODINA

Komet Lovejoy možete vidjeti golim okom!

09.01.2015 u 16:39

Bionic
Reading

Na nebu se ovih dana može vidjeti cijelo mnoštvo zanimljivih objekata - Mars, Venera, Merkur, Jupiter, Uran... i to bez teleskopa. Sve što vam treba za lijepo promatranje je vedro nebo, po mogućnosti bez svjetlosnog zagađenja

No kao posebna poslastica na noćnom svodu u siječnju se ističe komet Lovejoy (C/2014 Q2) koji je prije dva dana došao u točku najbližu Zemlji, na oko 70,2 milijuna kilometara. Za astronome amatere to je prilika koja se pruža jednom u životu. Naime posljednji put Lovejoy je bio blizu našeg planeta prije 11.500 godina, a sljedeći bliski susret dogodit će se tek za 8.000 godina (nakon prolaska kroz planetarnu regiju vrijeme kretanja po orbiti će mu se skratiti).

Na našem nebu komet Lovejoy sada se već vidi golim okom zapadno, odnosno desno od zviježđa Orion. Ovo zviježđe lako možete pronaći po karakterističnom rasporedu zvijezda ili mobitelom uz pomoć besplatnih aplikacija kao što je primjerice Sky Map. Za razliku od ostalih zvijezda u okolini, koje se vide kao jasni, oštro definirani objekti, Lovejoy se vidi kao sićušna, maglovita zvjezdica. Upotrijebite li dalekozor, vidjet ćete njezinu sjajnu difuznu komu, atmosferu oko jezgre. Kada je ugledate, bit će vam jasno da vidite komet. Otkrio ga je Terry Lovejoy osam-inčnim teleskopom.

Lovejoy pripada kometima s dugim periodom koji u unutrašnji dio Sunčevog sustava dolaze sa samog njegovog ruba, iz tzv. Oortovog oblaka, nakon tisuća godina putovanja. Oortov oblak nalazi se na udaljenosti od oko 50.000 AJ od Sunca (AJ je astronomskih jedinica, odnosno razdaljina Zemlja-Sunce). Sadrži milijarde tijela koji mogu postati kometi kada ih svojom gravitacijom uznemiri neka obližnja zvijezda. Kometi s kratkim periodom dolaze iz tzv. Kuiperovog pojasa koji je mnogo bliži – nalazi se na udaljenosti od 30 AJ.


Gdje se trenutno vidi Lovejoy, možete doznati pomoću gornje karte. Kako će izgledati promatranjem kroz dalekozor, pogledajte na fotografijama dolje koje su snimili Danijel Reponj (Hrvatska) i Bojan Štajcar (Australija), a ustupio nam ih je istarski astronom amater Marino Tumpić.

Komet će se lako moći vidjeti još najmanje dva tjedna. Fotografirati ga možete fotoaparatom s teleobjektivom s relativno kratkim ekspozicijama – primjerice bit će dovoljno da ekspozicija bude 13 sekundi pri otvoru f/2.5 te ISO 2000.

Naslovna fotografija sasvim gore snimljena je u prosincu 2014. amaterskim teleskopom.