NOVa Poruka iz SRBIJE

'Komemoracija nije vojna vježba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljujemo'

08.09.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Srbije priopćilo je da je najavilo Hrvatskoj da će delegacija časnika Vojske Srbije i kadeta prisustvovati bogoslužju za jasenovačke žrtve, te je izjave hrvatskih dužnosnika da to nije učinjeno ocijenilo kao 'nevješt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane'

'Izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića je nevješt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve', naveli su iz Ministarstva obrane Srbije kojim upravlja kontroverzni Aleksandar Vulin.

Iz Ministarstvo se pitaju u kojoj se to demokraciji zabranjuje nazočnost na komemorativnom skupu. Smatraju da prisustvo na komemoraciji i bogoslužju nije vojna vježba ili inspekcija vojnih postrojenja, pa da se najavljuju, prenosi Blic.

'Ali, mi smo i to uradili. Organizator komemoracije episkop Jovan je preko eparhijskog tajnika Đorđa Teodorovića obavijestio policijsku postaju Novska o dolasku naše delegacije' pojašnjavaju iz srpskog Ministarstva obrane te tvrde da je o prolasku srpske delegacije obaviještena granična policija Srbije da bi u suradnji s hrvatskim tijelima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz.

Također su postavili pitanje kako to da su hrvatska službena tijela znala da kombi s civilnim registarskim oznakama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću ako im nije prijavljeno da dolaze i zašto su otvarali prtljagu putnicima i držali ih satima na granici.

Ako su uniforme bile problem, iz Ministarstva obrane Srbije pitaju zašto nije prihvaćena ponuda srpskih kadeta da uniforme ostave u Srbiji i nastave putovanje u Jasenovac. U priopćenju se postavlja pitanje i zašto su hrvatska tijela u zabrani ulaska upisala da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija, kako tvrde, pokazala poziv za sudjelovanjem na skupu.

'Umjesto što laže, i kao i uvijek Srbe krivi za sve, Hrvatska duguje ispriku i kajanje. Gdje piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtjev', poručuju iz Ministarstva obrane Srbije.

U priopćenju se ističe da nijednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, te dodaje kako je, ipak, prijavljeno da dolaze kadeti.

Odgovarajući na izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića o jučerašnjoj zabrani ulaska delegacije Vojske Srbije na spomen žrtvama jasenovačkog zločina, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin je ocijenio da nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za 'dom spremni' i ustaške zločine.