očitao lekciju vulinu

Plenković o pokušaju ulaska srbijanskih vojnika u RH: To je provokacija, htjeli su izazvati incident!

07.09.2019 u 17:02

Bionic
Reading

Nakon što je jutros hrvatska policija na granici spriječila ulazak srbijanskih vojnika na prostor Hrvatske, o svemu se oglasio i premijer Andrej Plenković

U izjavi novinarima u Banskim dvorima Plenković je pojasnio kako je policija jutros spriječila ulazak 11 pripadnika vojske Srbije. 'Riječ je pokušaju dolaska u RH nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog kako bi u odorama vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije imao komemorativni karakter, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta', kazao je Plenković.

Tako nešto je protivno međunarodnom pravu, dodao je, kazavši da je tako nešto za Hrvatsku 'neprihvatljivo'.

'Hrvatski građani trebaju znati da mi štitimo pravni poredak i ne dopuštamo ovakve provokacije', poručio je premijer.

Kazao je da bi bilo normalno da je Srbija najavila dolazak pripadnika vojske Srbije, a komentirao je i reakciju srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, koji je, između ostalog kazao da su Hrvati sljedbenici Pavelića.

'Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku, a i on očito su zaboravili maksimu Dušana Kovačevića i rečenicu Pavla Vujisića - 'Propisi su propisi'. Bilo bi dobro da poštuju propise i poštuju međunarodno pravo, da ne rade akte koji su očita provokacije. Sve ostalo je klasična vježba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. mi smo tu priču već puno puta od njih čuli i nijednom nasjeli', poručio je Plenković.

  • +7
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Uskoro opširnije