SRBI VRAĆENI S GRANICE

Ravnatelj policije: Zaustavljen je kombi s 11 vojnih osoba koje nisu bile najavljene

07.09.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Delegaciji Vojske Srbije u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, javljaju srpski mediji. Srpska delegacija je trebala nazočiti obilježavanju dana Jasenovačkih novomučenika i, kako se navodi, bila je najavljena

Međutim, ravnatelh hrvatske policije ima drugačije informacije.

'Jutros oko pola sedam zaustavljen je kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi', izjavio je glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina.

Novosti.rs. pišu kako je na graničnom projelazu Batrovci - Bajakovo srpska vojna delegacija zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljažniku su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu obrane Srbije za Tanjug, dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi. Delegacija je s granice vraćena u Srbiju nakon što im je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Cijelu situaciju, naravno, brzo je komentirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da Hrvati ne žele da se prisjećaju svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu, prenosi Blic.rs. Vučić je poručio da se Srbi moraju brinuti o svojim žrtvama da im nitko ne bi zabranio da im odaju počast, te podsjetio da će na teritoriju Republike Srpske u Bosni i Hercegovini biti izgrađen memorijalni centar.

'Očekujemo uskoro prijedlog jedne od najboljih svjetskih i američkih kompanija kako da izgleda memorijalni centar u Donjoj Gradini. Mi moramo da brinemo o tome da nam nitko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima', rekao je Vučić.

Dodao je da će biti snimljeni i prvi filmovi o Jasenovcu, što je bilo zabranjeno 75 godina kako se tadašnje vlasti nekome ne bi zamjerile.