hrejting

Koga biste vi poslali u Europski parlament? Da su danas izbori ovakav bi bio omjer snaga

  • V. P. P.
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 20:11
  • Objavljeno 21.03.2019 u 20:11
Bionic
Reading

Za dva mjeseca su izbori za Europski parlament na koje će većina stranaka izaći samostalno, a manji dio u različitim koalicijama. Za koga bi hrvatski birači u ovom trenutku glasovali prema HRejtingu provedenom od 13. do 18. ožujka. Riječ je o istraživanju raspoloženja biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/-2,62 posto

Usporede li se HRejtinga s anketnim pitanjem o preferenciji birača na izborima za Hrvatski sabor, može se zaključiti da bi naši birači iste one stranke koje bi poslali u Hrvatski sabor poslali i u Europski parlament.

Raspored stranaka i postotaka gotovo je isti. Tako bi HDZ opet osvojio najviše - 27 posto glasova. S gotovo 11 posto manje glasova slijedi ga SDP koji ima 16,4. Treći je Živi zid s 9,3 posto, a četvrta Amsterdamska koalicija s 8,4 posto. javlja HRT.

Među prvih pet je i Most koji uživa potporu 6,4 posto birača. Listu stranaka ispod izbornog praga predvode Neovisni za Hrvatsku, koji su sa svojih 4,3 posto tom pragu najbliži. HRejting pokazuje da bi od stranke Milana Bandića s 3,6 posto kod birača, da su danas izbori, bolje prošla novoosnovana stranka Dalije Orešković - Start koja bi dobila 4,1 posto.

Skupinu stranaka ili koalicija kojima naša anketa ne daje nikakve šanse za prolazak u Europski parlament predvodi koalicija Hrasta i konzervativaca aktualne europarlametarke Ruže Tomašić. Osvojili bi tek 2,8 posto. Još lošije kod birača prolazi Pametno s 2,6 posto te vladajući HNS s 2,3 posto i HSLS 0,7 posto.

  • +15
Izborni Sabor Mladeži HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Sve ono što je još preostalo na hrvatskoj političkoj pozornici dijeli 1,6 posto glasova. I ono pozitivno što pokazuje anketa na uzorku od čak 1400 ispitanika dva mjeseca prije izbora poprilično je mali broj neodlučnih birača, samo 10,6 posto.

Evo koliko je to mandata Hrvatska trenutačno u Strasbourgu ima 11 zastupnika. Hoće li ih od lipnja imati isto toliko ili 12, ovisi o Britancima, odnosno Brexitu.

Uzmemo li za mjernu jedinicu sadašnji raspored političkih snaga u Europskom parlamentu i usporedimo ga s našom anketom zaključak bi bio - HDZ i Živi zid su na dobitku, a SDP na istome.

  • +9
SDP u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic / CROPIX

Prema HRejtingu, mandate bi na euroizborima sigurno osvojile četiri stranke, odnosno koalicije. HDZ bi dobio 5, jedan više nego što ima sada. SDP bi dobio upravo onoliko koliko je šefu te stranke nužno za opstanak na čelu - 3. Prema HRejtingu, birači bi u Europski parlament 'odveli' i protivnike hrvatskog članstva u Uniji - Živi zid.

Oni i Amsterdamska koalicija imali bi po jednog europarlamentarca. Ovo je 10 sigurnih, tzv. fiksnih mandata. No postoje još dva takozvana granična za koja se, prema postojećim pravilima preračunavanja postotaka u mandate, bori šest stranaka. Tri su s većim šansama imati zastupnika više.

To su HDZ, Živi zid i Most, koji bi time dobio i jedinog zastupnika u Europskom parlamentu. U igri, ali bez velikih šansi za osvajanje jednog i ujedno jedinog mandata su Neovisni za Hrvatsku, Start i stranka Milana Bandića.