UVIJEK PREMALO

Koliko trošimo na Hrvate u BIH?

24.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska će u 2011. godini za Hrvate u Bosni i Hercegovini (BiH) izdvojiti oko 74 milijuna kuna. Sličan iznos nalazi se u projekcijama proračuna i za iduće dvije godina. Izdvajanja za Hrvate u Bosni i Hercegovini u tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća često su bila metom kritika javnosti zbog netransparentnosti, ali i (pre)velikih sredstava koja su se slala, prvenstveno u zapadnu Hercegovinu. Nakon političkim promjena u Hrvatskoj i takozvanog procesa detuđmanizacije Hrvati iz BiH su gotovo napušteni, a iz Hrvatske u BiH novci su odlazili za djelovanje kulturno-umjetničkih društva

Nakon što je u Hrvatskom saboru donesen Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, novac bi se trebao ulagati u projekte vezane uz obrazovanje, zdravstvo i gospodarstvo. Hrvatski premijer Zoran Milanović prilikom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini izjavio je da će nastaviti dobre projekte bivše vlade spomenuvši ulaganja u bolnice i sveučilišta, ali je istaknuo da se novac neće rasipati. Premijer Milanović je primijetio da je pomoć koja je odlazila Hrvatima u BiH previše bila raspršena. Također bi kontrola nad tim sredstvima trebala biti stroža.

Za zastupnika dijaspore u Hrvatskom saboru Milijana Brkića od brojki je važnija svrha potpore. 'Ona je do sada bila previše humanitarnog karaktera ili je bila raspršena na mnoštvo sitnih kulturnih projekata. Trebamo više strateških projekata koji potiču razvoj, zapošljavanje ili ostaju trajna vrijednost kao bolnice, sveučilišne zgrade, škole i starački domovi', mišljenja je Brkić. On kaže da moramo znati da su hrvatska područja u BiH najznačajnije hrvatsko izvozno tržište, pa na ovaj način samo vraćamo dio onoga što smo tamo zaradili.

Prema stavkama iz hrvatskog proračuna za 2012. godinu, polovica od 74 milijuna kuna otpada na obaveze Hrvatske prema međunarodnim sporazumima s BiH. Od ostaloga Hrvatska izdvaja sredstva za otplatu kredita za Sveučilište u Mostaru i pomoć zdravstvenim ustanovama u BiH, ali skrbi i za prognanike u BiH. Od društava s hrvatskim predznakom možemo izdvojiti potporu od milijun kuna Hrvatskom kulturnom društvu Napredak.

Pomoć hrvatskoj dijaspori, dakle, regulirana je i novim Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine. Po tom zakonu formiran je Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Novim zakonskim rješenjem predviđeno je, u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH, financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u Bosni i Hercegovini.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.