ARBITRAŽNI SPORAZUM

Koliko je važna Izjava o neprejudiciranju granice?

03.11.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Slovenskom premijeru Borutu Pahoru dogovoreni sporazum odgovara toliko da mu je hrvatska Izjava o neprejudiciranju ovih dana najbolniji trn u oku. Iako je trebala ostati tajna, ova Izjava objavljena je s arbitražnim sporazumom u hrvatskim medijima

Sabor je jučer, osim parafiranja arbitražnog sporazuma, prihvatio i Izjavu o neprejudiciranju koja je u Sloveniji izazvala lavinu kritika upućenih premijeru Pahoru.

Na to je reagirao premijer Pahor uvjeravajući slovensku javnost da arbitražni sporazum neće potpisati ako švedsko predsjedništvo EU pristane da se jednostrana Izjava Hrvatske uvrsti kao dokument prilikom potpisivanja arbitraže. Naime, takva bi izjava, rekao je Pahor, potpuno promijenila ono što je dogovoreno.

Junction - spoj, veza ili raskrižje?

Hrvatska je odlučila tu Izjavu pred arbitražni sud dostaviti kao poseban dokument.

Izjava o neprejudiciranju glasi: 'Ništa u arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije neće biti shvaćeno kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.'

Da je ova Izjava integrirana u sporazum, ona bi poništila članak 3 b koji je za Sloveniju najvažniji, a koji je jučer saborsku raspravu razvukao na devet sati. On govori o zadaći arbitraže da nađe 'junction' slovenskog mora s međunarodnim morem.

Nakon prepirke znači li 'junction' spoj, veza ili pak raskrižje i hoće li Hrvatska njime izgubiti svoj teritorij, Izjava o neprejudiciranju u Saboru ipak je izglasana. Izjava će prije ratifikacije arbitražnog sporazuma u Saboru, koja bi trebala uslijediti za otprilike dva tjedna, biti predana kao zasebni dokument na 'svjedočenje' Vijeću EU i SAD-u.


Kajin: Gubimo teritorij

Vlada i koalicijski partneri uvjereni su da će, kako je rekao HDZ-ov Andrija Hebrang, suci arbitražnog suda biti nepristrani te da će suditi prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora prema kojoj crta razgraničenja ide po sredini Savudrijske vale.

'Koji bi sudac mogao drukčije dosuditi? Nema mogućnosti da suci donesu drukčiju odluku protiv Konvencije i svoje reputacije', uvjeravao je Hebrang kolege u Saboru.

IDS-ov Damir Kajin nekoliko je puta pak ponovio da će Hrvatska ovakvim sporazumom izgubiti 115 kvadratnih kilometara teritorija.

'Slovenija je ostala čvrsto na svojim pozicijama, ali zato se Hrvatska vratila na kondicije parafiranog sporazuma iz 2001.', rekao je Kajin, zabrinut jer više ni stručnjaci ne drže Vladinu stranu.

Josipović: Sporazum je nepravedan

Sporazum je odbio i SDP-ov Ivo Josipović, jer smatra da je nepravedan i da 'vodi rješenju koje vezuje članstvo Hrvatske u EU za gubitak teritorija koje je mimo kriterija koje poznaje međunarodno pravo'.

Premijerka Jadranka Kosor uvjeravala je sve da Hrvatska neće izgubiti teritorij i da je ovaj sporazum posebno važan jer su sada odvojeni pregovori za ulazak u EU od graničnog spora Hrvatske i Slovenije.

Zašto je Kosor optimistična?

Kosor je također tješila sve one koji strahuju od neravnopravnog položaja na sudu, jer je Slovenija članica EU i istaknula članak sporazuma koji kaže da svi rokovi pred arbitražnim tijelom počinju teći kad Hrvatska uđe u EU. Naime, Hrvatska i Slovenija bi trebali početi pregovarati o granici tek kada i Hrvatska bude članica EU.

'Optimist sam i ovaj će tjedan biti odlučan za rješenje graničnog pitanja', rekao je Pahor koji vjeruje da će uskoro biti ispunjeni svi uvjeti da se sporazum i potpiše. Naime, prema neslužbenim informacijama slovenskih medija, sporazum bi premijeri Kosor i Pahor trebali parafirati sutra navečer u Stockholmu.

Premijerka Kosor rekla je da još ne zna kada će se to dogoditi, ali da je nakon jučerašnje potpore u Saboru spremna u bilo koje vrijeme parafirati sporazum.