SABORSKE BROJKE

Koji su zastupnici bili hiperaktivni, a koji su spavali u klupama?

08.10.2015 u 14:43

Bionic
Reading

HDSSB-ov Boro Grubišić najaktivniji je saborski zastupnik u posljednje četiri godine, pokazale su saborske statistike objavljene povodom kraja mandata sedmog saziva Sabora

Prema saborskim statistikama, Grubišić se za riječ javio 2.021 put. U ta javljanja uključena su i izlaganja u ime kluba, pojedinačne rasprave, ali i velik broj replika.

Odmah iza njega po aktivnosti je HDZ-ov Ivan Šuker, a on se za riječ javio 1.760 puta. Na trećem mjestu je bivši laburist, a sada nezavisni zastupnik Branko Vukšić s 1.753 javljanja za riječ. Četvrto i peto mjesto također pripadaju HDZ-ovcima - Josipu Boriću (1.055 javljanja) i Branku Bačiću (897 javljanja). Na šestom mjestu je predsjednik Istarskih demokrata, nezavisni zastupnik Damir Kajin (818 javljanja), a na sedmom mjestu nezavisna zastupnica Jadranka Kosor (745 javljanja). Osmo mjesto rezervirano je za HDSSB-ovog Dražena Đurovića, a tek je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović s 713 javljanja prva na listi iz vladajuće koalicije.

Dok su se neki trudili biti aktivni, ima i onih koji se nikada nisu javili za riječ. Jedan od njih je Željko Kerum, a on je saborske hodnike pohodio svega nekoliko puta. Među 'tihim' zastupnicima našli su se i SDP-ovi Darko Ledinski i Josip Vuković jer nijednom nisu prozborili na plenarnoj sjednici, ali i HDZ-ovi Tugomir Kuduz, Željko Plazonić i Josipa Rimac, a oni su u saborske klupe došli tek na kraju mandata.

Često prozivan zbog nedolazaka, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Saboru je u četiri godine govorio samo šest puta. Aktualni premijer Zoran Milanović je kao šef oporbe u prošlom sazivu govorio 60 puta.

U propitkivanju najaktivnija Nansi Tireli

Zastupnička aktivnost bilježila se i po pitanju postavljanja pitanja Vladi i ministrima, bilo na aktualnom prijepodnevu ili u pisanoj formi, pri čemu, naravno, najveći broj pitanja dolazi od strane oporbenih zastupnika. Rekorderi mandata po tom pitanju su Hrvatski laburisti s 966 postavljenih pitanja.  Slijedi ih HDZ s 457 postavljenih pitanja, dok je treći SDP s 340 postavljenih pitanja.

Kada se gleda pojedinačno, najviše pitanja postavila je šefica Laburista Nansi Tireli, koja je prema Vladi uputila 262 pitanja. Slijedi je bivši šef Laburista Dragutin Lesar s 203 postavljena pitanja, bivši Laburist Nikola Vuljanić s 194 pitanja, zatim ORaH-ova Mirela Holy s 166 postavljenih pitanja, zatim bivši Laburist i aktualni član ORaH-a Mladen Novak s 165 postavljenih pitanja, Jakša Balovević iz Novog vala s 127 postavljenih pitanja, a brojku sto još je jedino prešao bivši Laburist Branko Vukšić s 120 postavljenih pitanja.