UPISI NA FAKULTETE

Koji su najtraženiji studiji na jesenskom roku?

23.09.2015 u 13:40

Bionic
Reading

Na mrežnoj stranici www.postani-student.hr jučer su objavljene konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u jesenskom upisnom roku za akademsku godinu 2015./2016.

Nakon provedenog ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo 8239 upisnih mjesta. Za preostala upisna mjesta, u jesenskom roku se prijavilo 8784 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 3929 kandidata, priopćio je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima, najpoželjniji je bio stručni studij Fizioterapija (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu). Slijede stručni studij Radna terapija (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), zatim Strojarstvo (Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu), dvopredmetni studij Pedagodgija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu) i stručni studij Medicinsko-laboratorijska dijagnostika (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu).

Upisi za buduće studente započinju u utorak, 22. rujna 2015. godine i traju do datuma koji odrede visoka učilišta.

Podsjećamo, studijske programe je u ljetnom upisnom roku prijavilo 42739 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 30331.

Cjelokupni proces prijave odvija se kroz Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta (NISpVU). Kroz koji se godišnje prijavi oko 46000 kandidata te do sada nije bilo značajnijih poteškoća u njegovu radu niti značajnijih pritužbi korisnika.

Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj možete pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr.