ISTRAŽIVANJE OTKRIVA

Koji su glavni motivi eurofila za ulazak u Uniju?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prema istraživanju IPSOPS PULSA, onih koji će sutra zaokružiti 'za' je 60 posto. A zašto, točnije koji su glavni motivi eurofila za ulazak u Uniju? Njih 39,4 posto misli da ćemo tada moći slobodno putovati, zapošljavati se i studirati u drugim zemljama. Njih 34 posto misli da će doći do postupnog povećanja standarda i mogućnosti zapošljavanja. 29,8 posto građana misli da će u Hrvatskoj tada bolje funkcionirati institucije, bit će pravna država i više demokracije, javlja Nova TV

14,5 posto građana misli da nema druge alternative. A njih 11,5 posto misli da ulaskom u EU ulazimo u civilizacijski krug najrazvijenijih država, njih 11,2 smatra da ćemo glasujući 'za' imati financijske koristi iz različitih fondova EU-a, javlja Nova TV

Zanimljivo, primjerice devet posto euroskeptika ne želi u Uniju jer misli da ćemo tada opet biti sa Srbima, ima i eurofila, točnije njih 2,6 posto, koji misle da ćemo kao članica Unije moći postavljati uvjete susjedima kada budu ulazili u Uniju.

ZAŠTO ĆE NAM BITI BOLJE ILI GORE U UNIJI?

Na kraju ovog istraživanja donosimo pet razloga zašto bi nam moglo biti bolje ili zašto će nam biti gore kad uđemo u Uniju.

Ulaskom u Uniju, 69 posto građana misli da će se poboljšati poštivanje zakona i drugih propisa. Poboljšat će se zaštita okoliša, smatra 63 posto građana, a isti broj njih misli da će se poboljšati kvaliteta obrazovanja. Poboljšat će se borba protiv korupcije u javnim institucijama, smatra 55 posto građana, a njih 54 smatra da će se povećati mogućnost pronalaska posla.
S druge strane, ulaskom u Uniju 31 posto ispitanika smatra da će se pogoršati standard građana. Njih 29 posto smatra da će se pogoršati uvjeti za poljoprivrednu egzistenciju: pogoršat će se odnos uvoza i izvoza, misli njih 24 posto. A 21 posto građana misli da će se ulaskom u Uniju pogoršati socijalna skrb, ali i izvoz hrvatskih proizvoda.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi