MALO IH JE

Koje zemlje imaju najveći kreditni rejting na svijetu?

14.11.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Švicarska, Danska, Norveška i Švedska zemlje su s najvećim kreditnim rejtingom u Europi, i to sa stabilnom perspektivom, prenosi Al Jazeera Balkans

Samo osam zemalja u Europi još ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga AAA, prema procjeni tri najutjecajnije bonitetne agencije - Moodys, Fitch i Standard & Poors, prenosi Al Jazeera Balkans

Od tih osam zemalja s rejtingom AAA, četiri su ocijenjene kao ekonomski stabilne, a preostale četiri imaju negativnu perspektivu.

Kao zemlje s ekonomski stabilnom perspektivom ocijenjene su Švicarska, Danska, Norveška i Švedska, dok negativnu perspektivu imaju Njemačka, Finska, Luksemburg i Nizozemska, piše švicarski list 24 sata.

Sniženje rejtinga

U 2012. i 2013. godini Francuska, Velika Britanija i Austrija izgubile su trostruko A.

Početkom tjedna Francuskoj je ponovo snižen kreditni rejting, sa AA+ na AA, ali su njegovi izgledi poboljšani s 'negativno' u 'stabilno'.

Iz bonitetnih agencija su kazali da su šanse da se francuski rejting promijeni u naredne dvije godine manje od 30 posto.

U svijetu još samo tri zemlje imaju najvišu ocjenu kreditnog rejtinga ove tri najutjecajnije bonitene agencije, a to su Australija, Kanada i Singapur.