(NE)VJERODOSTOJNOST DOKAZA

Znao je da ga prisluškuju: Koja je uopće težina snimki s vulgarnim rječnikom na suđenju Bandiću?

07.09.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića pod novu medijsku paljbu dovela je objava snimki telefonskih razgovora na kojima se moglo čuti kako su se dogovarali poslovi u 'aferi štandovi'. Umjesto sadržaja razgovora, u fokusu se našao Bandićev vulgarni rječnik, dok je pribavljanje nezakonite koristi udruzi U ime obitelji palo u drugi plan. Branitelji optuženih - uz Bandića, to su gradski pročelnik Ivica Lovrić i voditeljica Tržnica Zagreb Zdenka Palac - nastojali su izuzeti snimke iz spisa kao nezakonite dokaze, ali im to nije pošlo za rukom

Tko je uopće snimao razgovore i kakva je snaga tih dokaza? Snimke i SMS poruke pribavljene su primjenom posebnih dokaznih radnji koje su provedene temeljem naloga sudaca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Na kraju suđenja, sud će u obrazloženju presude navesti prihvaćaju li se ti dokazi kao vjerodostojni ili će ih zbog nekog, zasad nezamislivog razloga proglasiti nevjerodostojnima.

Nakon vulgarnih Bandićevih snimki svjedočila Željka Markić: Ne sjeća se ničeg, osim...

Kao i u nekim drugim visokoprofiliranim slučajevima, zbog sumnji u počinjenje kaznenog djela i nemogućnosti dokazivanja na druge načine, policija je po nalogu USKOK-a uz pismeni blagoslov suca istrage provodila mjere tajnog praćenja gradonačelnika Bandića.

  • +9
Započelo suđenje Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i Zdenki Palac u predmetu štandovi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnici troje optuženih žalili su se Vrhovnom sudu na rješenje zagrebačkog Županijskog suda iz prosinca 2017., tvrdeći da je prvostupanjski sud neosnovano odbio izdvojiti naloge suca istrage, ali je Vrhovni sud zaključio da su dokazi prikupljeni kao rezultat provođenja posebnih dokaznih radnji naloženih tim nalozima - zakoniti dokazi.

Odvjetnik Veljko Miljević napominje da je Vrhovni sud prilično često mijenjao svoje načelne stavove, a koplja su se osobito lomila oko bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe. Taj politički feniks, današnji predsjednik vukovarskog SDP-a, proveo je gotovo osam mjeseci u zatvoru upravo temeljem tajnih snimki koje je Vrhovni sud prvi put priznao kao dokaz, iako kompromitirajući razgovor nije snimljen po nalogu suca istrage, već ga je samoinicijativno snimila HDZ-ova vijećnica Marija Budimir koju je Sabo nastojao podmititi. Sud je 2014. godine zauzeo stav da podmićivanje zastupnika predstavlja predstavlja 'izrazitu prijetnju demokraciji' i da spada u teška kaznena djela kod kojeg interes kaznenog progona i kažnjavanja počinitelja preteže nad povredom njegovih prava.

  • +14
Suđenje Milanu Bandiću Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Vrhovni sud tada je rekao da preteže javni interes, što inače uopće nije pravni kriterij, te ocijenio da je ta snimka zakonita i da se može javno puštati. Prema tome, ovo jučer ne iznenađuje, iako nisam siguran do kada će trajati taj stav Vrhovnog suda, jer on često mijenja načelne stavove, što je dokaz jedne fleksibilnosti i pameti tog suda', kazao je Miljević, dodajući da Vrhovni sud mijenja svoje stavove pod utjecajem presuda Europskog suda za ljudska prava, premda ni u Europi pitanje zakonitosti tajnog snimanja telefonskih razgovora još uvijek nije sasvim raščišćeno.

U svakom slučaju, snimka s osebujnim rječnikom zagrebačkog gradonačelnika sada je zakonit dokaz u procesu koji se protiv njega vodi na Županijskom sudu u Zagrebu. Istom onom čije je optužno vijeće još u ožujku 2016. godine, unatoč slučaju Sabo, proglasilo nezakonitima sve tajne snimke telefonskih razgovora i SMS-ova iz istrage u aferi Agram, gdje je Bandić optužen zbog sumnji da je sa nizom suradnika oštetio Grad Zagreb za oko 26 milijuna kuna i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Nakon što je naložio provođenje posebnih dokaznih radnji, Županijski sud odbacio ih je kao valjane dokaze, prihvaćajući prijedlog obrane da se oni uklone iz spisa jer tajne mjere prisluškivanja 'nisu bile valjano obrazložene'.

Milan Bandić na Županijskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Kolika je, po Miljeviću, sada težina dokaza iz tajnih mjera priskuškivanja u 'aferi štandovi' na tom sudu?

'To u ovom trenutku nitko ne smije, niti može odgovoriti. Ja mogu navesti opću formulaciju u zakonu o tome kako sud ocjenjuje dokaz. Svaki dokaz se ocjenjuje pojedinačno, ali i u vezi sa svim drugim provedenim dokazima. To piše u onome što većina sudaca zanemaruje, ali oni pametni suci se upravo rukovode s ovom rečenicom. Ni jedan dokaz vi ne možete ocjenjivati sam za sebe, uvijek ga ocjenjujete u vezi s drugima i tu nađete ono što preteže', upućuje Miljević.

Krv u glavu

O Bandićevom rječniku

Kako to da gradonačelnik Bandić nije bio oprezniji u svojim telefonskim razgovorima, pretpostavljajući da ga snimaju? 'Zavidim mu, on je hrabar i potentan, zna da ga snimaju, ali on se ne može taj čas sudržati. On je takav muškarac da njemu krv navrije i onda on priča', rekao je Miljević.

A da je Bandić pretpostavljao da ga priskuškuju, vidljivo je iz tajno snimljenog razgovora iz listopada 2014., kada je Ivicu Lovrića nazvao preko mobitela njegova vozača. Na snimci se čuje kako Bandićev vozač zove Lovrića, a zatim slijedi razgovor, čiji je transkript prenio Večernji list, zaključujući da je Bandić jako dobro svjestan da pomaže inicijativu Željke Markić mimo svojih zakonskih ovlasti.

U tom razgovoru Bandić govori o tiskanju 'ovih letaka za obitelj' i kaže Lovriću da 'ako bude priče, onda je to sponzorstvo tiskano'. 'Ako bude priče, inače ne, inače smo mi iza toga...', govori dalje Bandić.

  • +5
Ivica Lovrić izašao iz pritvora u Remetincu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Lovrić potom kaže da je to deklarativna, načelna podrška, a njegov šef potvrđuje i kaže da 'ako dolaze i pitaju, treba reći da su oni to donirali... Inače ćemo mi to riješiti s ljudima'.

'Ako dolaze, da su oni to donirali pripremi ljude, tko je na tome radio i popij s njim kavu. Radio je (nerazgovijetno ime) i Miro', kaže Bandić.

'Miro je to radio', odgovara Lovrić.

'To s njim dogovori, imamo priču... Dobro, onda popij s njim kavu. Druga stvar, Zdenku ću ja zvati, sada Palac, i reći za štandove. Koliko smo štandova dali?', pita Bandić, a Lovrić odgovara kako misli da je 'oko 200 čak'.

Cijeli transkript pročitajte ovdje.

Bandić je, podsjetimo, u 'aferi štandovi' optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.