OBAMA GLEDAO BITKU

Kodno ime Bin Ladena bilo je 'Geronimo'

  • Autor: tportal.hrHina
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 11:36
  • Objavljeno 03.05.2011 u 09:17
Trenutak kad je Obama vidio osmu kako umire

Trenutak kad je Obama vidio osmu kako umire

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Putem videokamere pričvršćene za kacigu američkog marinca vođa slobodnog svijeta, predsjednik SAD-a Barack Obama, zajedno s državnim vrhom vidio je kako je šefa terorističke mreže vojnik ustrijelio u lijevo oko, objavio je Daily Mail. Fotografije na kojima Barack Obama s državnim vrhom gleda Bin Ladenovu smrt puštene su u javnost u ponedjeljak navečer

Na zapovijed Baracka Obame elitna američka vojna postrojba krenula je u invaziju stranog zračnog prostora kako bi napala utvrđeno zdanje s nepoznatim stanarima, u nadi da će izvršiti zadatak i pritom se izvući

neokrznuta, a istovremeno se napetost u 'Situation Roomu' mogla rezati nožem, opisuje danas časopis 'Time' atmosferu u sobi za izvanredne situacije Bijele kuće u kojoj se u realnom vremenu pratio lov na Osamu bin Ladena.

Osobe koje su se okupile u sobi znaju sve o situacijama s velikim pritiskom. Ali ovo je bilo nešto drugo. Četrdesetak minuta predsjednik Barack Obama i njegovi savjetnici nisu mogli učiniti ništa nego li na monitorima gledati operaciju i oružani sukob na drugom kraju svijeta. Cilj akcije bio je američki neprijatelj broj jedan Osama bin Laden, ali nitko sa sigurnošću nije znao nalazi li se on na mjestu napada, piše 'Time' u svom posebnom izdanju posvećenom ubojstvu vođe Al-Kaide.

Obama je većinu vremena promatrao događaje kamena lica. Nekoliko njegovih savjetnika nervozno je hodalo gore-dole po sobi. Vladala su duga razdoblja potpune tišine. U modernim vremenima, predsjednici mogu iskusiti svoje vojne akcije kao video igrice, osim što nemaju kontrolu nad događajima. Ne mogu, i neće, intervenirati i govoriti svojim zapovjednicima što da rade. Stoga, kada je stigla informacija da su helikopteri sletjeli, znak da više nema nazad, napetost je porasla, piše 'Time'.

Nekoliko minuta kasnije čule su se prve riječi s terena. 'Identificirali smo Geronima', rekao je modulirani glas, koristeći se dogovorenim kodnim imenom za najtraženijeg američkog neprijatelja. Trenutak kasnije, okupljeni su saznali da je 'Geronimo' ubijen, ali napetost nije smanjena. Predsjednik je odahnuo tek kada su helikopteri uzletjeli i kada je znao da među njegovim vojnicima nema žrtava.

Odluku da se ide u napad donio je Obama u petak. Prije toga, u četvrtak popodne okupio je svoje savjetnike, vojno i diplomatsko osoblje u 'Situation Room' kako bi čuo njihova razmišljanja. Već su postojale zabrinutosti oko operativne sigurnosti. U tom trenutku, nekoliko stotina ljudi bilo je upućeno u priču o mogućem prebivalištu Bin Ladena. Svako curenje informacija uništilo bi operaciju i prije nego li je počela.

Obavještajci nisu bili sigurni nalazi li se Bin Laden u vili. Izgledi su bili dobri, ali daleko od sigurnih. Vjerojatnost, rekli su Obami, iznosi od 50 od 80 posto. Obama je kružio oko stola i svakoga od savjetnika pitao za mišljenje. Ispitivao je svoje osoblje o mogućnostima najgoreg scenarija - eventualnim civilnim žrtvama, talačkoj situaciji, diplomatskom sporu s Pakistanom, srušenom helikopteru..

Predstavljene su mu tri mogućnosti: čekanje da se prikupe novi obavještajni podaci, bombardiranje iz zraka ili desant specijalnih postrojba na utvrđenu vilu. Osoblje u sobi bilo je podijeljeno otprilike pola-pola. Najveći zagovornici napada elitnih snaga bili su ravnatelj CIA-e Leon Panetta i Obamin savjetnik za protuterorizam John Brenner. Ostali su tražili dodatno vrijeme, ali na kraju se približno pola savjetnika suglasilo s helikopterskim napadom. Ostali su ili bili za čekanje ili za bombardiranje.

Obama je napustio sastanak, piše 'Time', ne rekavši ništa. Želio je prespavati odluku. U petak ujutro, neposredno prije nego što je krenuo u posjet tornadima razrušenoj Alabami, sazvao je svoje savjetnike i rekao: 'Idemo u helikopterski napad'.

Nakon toga, sudbina operacije više nije bila u njegovim rukama.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi