RAZLIČITE VRSTE

Kod Vrgorca pronađene crne i bijele kugle!

19.04.2010 u 09:39

Bionic
Reading

Na gradilištu Dalmatine kod Vrgorca pronađene su dvije različite vrste kamenih kugli. Među do sada pronađenim kuglama na gradilištu buduće dionice autoceste od Vrgorca do Ploča, uočljive su dvije vrste, crne i bijele, tamnije crne kugle s nešto sjajnijom strukturom i bijele koje izgledaju kao običan kamen

Nejasno je radi li se o dvjema vrstama, je li ima starost ista, sastav i način nastajanja. Zajednički je i crnim i bijelim kuglama pravilan oblik, no do danas nije razjašnjeno o čemu se radi.

Da bismo točno znali od kojeg su materijala kugle i koje su starosti stijene oko njih, trebalo bi načiniti mikroskopske preparate, tzv. izbruske. Iz preparata bi se vidio materijal od kojeg su stijene načinjene, kao i fosili, koji otkrivaju starost stijene.

Uzorke bi trebalo analizirati na rendgenu i drugim analitičkim uređajima.

No međutim, do sada još nitko nije dao cjelovitu stručnu analizu, geolozi su dali kratka objašnjenja kojim procjenjuju starost kamenih kugli od preko 50 milijuna godina, a svakim danom sve je više onih koji nagađaju kako je bar jedna vrsta kugli djelo nekih drugih civilizacija.