PALA SKUPINA KRADLJIVACA

Kod vlasnika ilegalnog otpada pronađen arsenal oružja

05.05.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Organizirana skupina kradljivaca, među kojima je pet punoljetnih osoba i čak 11 maloljetnika, mjesecima je ordinirala po Slavonskom Brodu i okolici pljačkajući kuće, škole, groblja... Krali su sve što im se našlo pod rukom, od posuđa i pribora za jelo, žičanih ograda, pa do elektromotora. Ukradene predmete potom su prodavali do zuba naoružanom 61-godišnjaku na čijem je posjedu, osim ilegalnog stovarišta sekundarnih sirovina, pronađeno i 13 pušaka i 11 revolvera

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je skupina od 16 Brođana, u dobi od 11 do 61 godinu, djelujući pojedinačno ili u skupinama, u periodu od lipnja prošle godine do svibnja ove godine, počinila 14 kaznenih dijela, među kojima dominiraju krađe i teške krađe.

Među stvarima koje su ukrali su akumulatori, otpadno željezo, kabel za elektroaparate, elektromotor, prikolica za kultivator, mesingane i metalne vaze, bakreni oluci, bicikl, razno posuđe, pribor za jelo, žičane ograde, okapnice od aluminijskog eloksiranog lima itd.
Ukradene predmete otkupljivao je 61-godišnjak, koji ih je potom odlagao na svom ilegalnom okupljalištu sekundarnih sirovina u Slavonskom Brodu, a potom ih je dalje prodavao, u čemu mu je pomagao i sin koji je dio ukradenih stvari preprodavao na području Zagreba.

Temeljem sudskog naloga policija je pretražila dvorište i prostorije kojima se služi 61-godišnjak, pri čemu su pronađeni razni predmeti za koje se sumnja da potječu iz kaznenih djela, ali i velika količina oružja, među kojim je 13 raznih pušaka, 11 revolvera raznih marki i jedan pištolj nepoznate marke te jedna cijev za lovačku pušku, koje je 61-godišnjak prikupljao godinama.

Hvatanjem šesnaesteročlane skupine kradljivaca, policija je razriješila dva kaznena djela teške krađe, 10 krađa, kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, ali i jedno kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Naime, utvrđeno je da su trojica maloljetnika, 11-godišnjak, 13-godišnjak i 15-godišnjak, u veljači ove godine u centru Slavonskog Broda na šest aparata za prodaju parkirnih karata razbili zaštitnu plastiku na otvoru za ubacivanje novca. Ukupna materijalna šteta bez stručne procjene je oko 55 tisuća kuna.

U suradnji sa Državnim odvjetništvom protiv svih punoljetnih osoba slijede odgovarajuće kaznene prijave, dok protiv maloljetnika slijede kaznene prijave i izvješća nadležnom Državnom odvjetništvu za mladež te izvješća Centru za socijalnu skrb.